Hervé Le Tellier, laureat Goncourt, deschide Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

Hervé Le Tellier. Sursă foto: Gala

La finalul acestei luni începe Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, cel mai important eveniment literar din vestul țării. Timp de trei zile, din 27 până în 29 octombrie, iubitorii de literatură din Timișoara sunt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă, pentru a lua parte la o serie de lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii contemporane.

 

Hervé Le Tellier, laureatul Premiului Goncourt ediția 2020, András Forgách, prozator și dramaturg, una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi, alături de scriitori români cunoscuți precum Petre Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Romulus Bucur se află pe lista invitaților din acest an ai Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), ajuns la cea de-a X-a ediție

„Festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată – nu doar simbolic – de pandemie. Întâlnirile cu scriitori de primă mărime, cu lecturile lor, cu discuțiile și schimburile de idei ne vor decupla de la alarme și griji și ne vor duce acasă. Dar nu între pereții unde ne petrecem o bună parte din vieți, ci într-un loc fără granițe, distanțe, pașapoarte, certificate, un loc în care suntem, totodată, gazde și oaspeți. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forța cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumusețea și puterea cuvintelor, vom sta sub același acoperiș al literaturii și vom avea parte de un eveniment de… zece: FILTM”, spune Robert Șerban, președintele Festivalului.

La fel ca în anii anteriori, și serile celei de-a X-a ediții a FILTM sunt legate semantic de o temă. După Țară, țară de adopție, tema din 2019, și Granițe. Evadări, refugii, regăsiri, cea din 2020, anul 2021 le propune iubitorilor de literatură din Timișoara ca fir roșu tema Acasă, semn al reîntoarcerii la o normalitate necesară, la formula întâlnirilor față în față, calde și umanizate cu literatura și cei care o scriu. Acasă, spun organizatorii FILTM, „înseamnă însă și istoria unui loc, a unei familii sau a unui popor, la fel cum acasă poate fi și biografia unui personaj, loc în care acesta se legitimează ca ființă umană. Acasă înseamnă identitate și loc de reculegere, înseamnă corp și iluzia comunicării cu cei care locuiesc alături de noi sub acoperișul aceleiași familii. Acasă, ca pretext pentru dialoguri despre identitate și mix identitar în orașul în care multiculturalitatea înseamnă pur și simplu acasă.”

FILTM se va desfăşura după următorul program:

Miercuri, 27 octombrie, ora 18: Hervé Le Tellier va intra în dialog cu jurnalista Mirela Nagâț pe tema „Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public”.

Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale și, implicit, unor teme „vandabile”, cât își mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit” al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului și cu cea „potențială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?  Acestea vor fi două dintre întrebările la care se va căuta răspuns.

Joi, 28 octombrie, ora 18: Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur, moderate de Cosmin Ciotloș, pe tema „Apartenență generațională și individualitate poetică”

Vor încerca să ofere răspuns la întrebări de genul: Este apartenența la o generație poetică o trăsătură a tinereții? Când și cum are loc desprinderea, cum începe procesul de „individuare” poetică și ce rol joacă politicul și socialul în formularea trăsăturilor comune și în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?

Vineri, 29 octombrie, ora 18: Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, moderate de jurnalista Magda Grădinaru, pe tema „Politica literaturii și poetica intimității”

Printre întrebările serii vor fi: Poate literatura „politică” să joace rolul unei soluții revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur și simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroșajul dintre Istorie și istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poți livra istoria personală ca fiind parte din istoria unei societăți sau a unei comunități? De ce ne încăpățânăm să scormonim trecutul, când o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelații” aduse de literatura aceasta?

András Forgách. Sursă foto: NullaHatEgy

Ediția din acest an a FILTM găzduiește în programul său și o expoziție multimedia inedită semnată de artistul media și regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul Dosarele mamei mele, cartea din care András Forgách va citi la FILTM, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană. Expoziţia, găzduită la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara, va fi deschisă în perioada 15 – 31 octombrie.

Accesul la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se va face exclusiv prin prezentarea certificatului digital european COVID-19 sau a unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului. Rezervarea locurilor se face în scris, printr-un e-mail trimis la filtm@ladouabufnite.ro. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” a fost inițiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara. Echipa de organizare îi reunește pe Robert Șerban, Oana Boca Stănescu, Ioana Gruenwald, Oana Doboși și Raluca Selejan.

Organizatori sunt Asociația Culturală La Două Bufnițe și Headsome Communication, care are ca parteneri în acest proiect Muzeul Național de Artă Timișoara, Institutul Francez din Timișoara, Institutul „Liszt” din București, Fundaţia ArtEncounters, Fundația Triade, Editura Pandora M, Anansi. World Fiction, Editura Polirom, Editura Tracus Arte şi Uniunea Scriitorilor – Filiala Timișoara

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, este realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara, al Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Ministerului Culturii.

Print Friendly, PDF & Email