Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, exclusiv online

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara se va desfăşura în acest an exclusiv online, în perioada 19-23 octombrie, tema fiind „Granițe: evadări, refugii, regăsiri”.

 

Dialogurile prezentate în cadrul festivalului au fost înregistrate în avans, fiind traduse şi subtitrate în limba română. Festivalul se va desfăşura după următorul program, începând în fiecare zi la ora 19:

Luni, 19 octombrie – Tema serii: „Un Dicționar la frontiere”

Dezbatere pornind de la volumul Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în pregătire la Editura Polirom, la care iau parte: Adriana Babeți, Balázs Imre, Daciana Branea, Dorian Branea, Gabriel Kohn şi Marius Lazurca.

Marți, 20 octombrie – Tema serii: „Secțiuni prin casa melcului”

Confesiunile a doi mari scriitori români care au ales calea exilului, dar continuă să locuiască în limba literaturii lor. Evorba despre scriitorul Norman Manea, care va intra în dialog cu jurnalista Magda Grădinaru, şi despre scriitorul Dorin Tudoran, în dialog cu scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Miercuri, 21 octombrie – Tema serii: „Neîntrerupta introducere la temă”

Două dialoguri ce pleacă de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar și de la nostalgia ce-i însoțește fiecare carte scrisă în noua lume. Scriitorul și eseistul bosniaco-american Aleksandar Hemon, în dialog cu scriitorul și criticul literar John Freeman şi scriitorul german născut în Bulgaria Ilija Trojanow, în dialog cu jurnalista austriacă Jana Volkmann.

Joi, 22 octombrie – Tema serii: „Vina Omului alb”

Un dialog cu scriitorul și gânditorul francez Pascal Bruckner în care scriitoarea Tatiana Țîbuleac îl provoacă pe acesta să vorbească despre temele polemice ale ultimelor sale cărți: despre granițele socio-politice și personale, despre ciocnirea dintre generații, despre sentimentul de vinovăție al națiunilor și multe altele.

Vineri, 23 octombrie – Tema serii: „Melting pot”

O seară dedicată poeziei române contemporane, în care se vor face auzite vocile unor importanți poeți ce aparțin unor generații și stiluri distincte: Cristina Hermeziu, Adrian Alui Gheorghe, Ioana Ieronim, Fevronia Novac, Ruxandra Novac, Ciprian Măceșaru, Ioan Es. Pop, Saviana Stănescu, Olga Ştefan şi Ioana Tătărușanu.

 

Print Friendly, PDF & Email