Mihai Șora şi Horia-Roman Patapievici, la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

17 scriitori de pe trei continente vor participa la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara. Printre numele sonore prezente la acest eveniment sunt Horia-Roman Patapievici, Mihai Șora şi Juan Gabriel Vásquez, cel mai important scriitor columbian al momentului.

 

Festivalul Internațional de Literatură de la Timişoara, ajuns la cea de a VII-a ediție, va fi organizat în perioada 23 – 27 octombrie, la Muzeul de Artă și la Galeria Calpe. Eveniment deja cu tradiție, reunește la ediția din acest an 17 scriitori, din peste zece țări de pe trei continente.

În contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul propune iubitorilor de literatură o ediție tematică: „Țară. Țară de adopție”. Aceasta este, în viziunea organizatorilor, un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură, anunţă organizatorii.

Eseistul Horia-Roman Patapievici este cel care deschide ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”.

Debutul serilor de literatură are loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog, pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generație, Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale traduse la Editura Polirom. Amfitrionul serii va fi jurnalistul Marius Constantinescu.

În cea de a treia seară a Festivalului, publicul va ocazia să asiste la lecturi publice și dezbateri cu prozatorii György Spiró, unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev, născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, cu piese puse în scenă inclusiv în România, de Radu Afrim, alături de prozatorul Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” este sub-tema celei de a patra seri a ediției din acest an a FILTM, tematică ce acoperă biografiile celor patru prozatori invitați: Vladimir Lorcenkov, autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski, născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu, noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić, autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea și jurnalista Daniela Rațiu.

Ediția din acest an a FILTM se încheie cu o seară de poezie feminină, reunind scriitoare din: Țara Bascilor / Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croația – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă și România – Lavinia Bălulescu și Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopție: poezia”, este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă.

Ediția din acest an a FILTM se încheie în forță, cu o intervenție a filosofului Mihai Șora și proiecția unui un film despre poezie, realizat de Luiza Șora.

Primele patru seri ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (23, 24, 25 și 26 octombrie) vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, cu începere de la ora 18, iar cea de a cincea seară, la Galeria Calpe, cu începere de la ora 17. Programul complet al evenimentului, pe www.filtm.ro.

„E a șaptea oară când ne încrâncenăm și când facem Festivalul Internațional de Literatură la Timișoara. Asta și fiindcă Timișoara va fi acuși, peste trei ani, Capitală Europeană a Culturii, dar și ca să arătăm că deznădejdea, tristețea și lehamitea nu sunt din filmul nostru, al ăstora care credem din toată inima că lumea literaturii e cea care va salva lumea”, spune Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori sunt Oana Boca Stănescu, Ioana Gruenwald şi Robert Șerban. Din 2014, echipa le reunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, susținut de Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email