Ludmila Ulițkaia şi Mircea Cărtărescu deschid Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

mircea-cartarescu-foto-paginaeuropeana-roLa finalul acestei luni, la Timişoara va avea loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, un proiect internațional dedicat literaturii, cu accent pe zona Europei Centrale şi de Sud-Est.

 

Sub sloganul La Vest de Est / La Est de Vest, peste 15 evenimente vor avea loc, în perioada 25 – 28 octombrie, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

Ediţia de anul acesta vine cu o serie de noutăţi menite să atragă noi categorii de public. Un loc aparte îi revine parteneriatului cu Université de Paris-Sorbonne (Paris IV), anume, cu centrul Cultures et Sociétés d’Europe Orientale, Balkanique et Médiane – EUR’ORBEM, care face posibile o serie de evenimente dedicate lumii universitare, realizate cu sprijinul Universității de Vest.

Mai există o literatură central-europeană?”, aceasta este întrebarea la care una dintre conferințele organizate în cadrul Festivalului își propune să ofere perspective. La aceasta vor lua parte Xavier Galmiche, de la Université de Paris IV – Sorbonne, Kazimierz Jurczak, de la Universitatea Jagiellona, Cracovia, Balázs Imre, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj, iar din partea Universităţii de Vest din Timişoara, Radu Pavel Gheo şi Adriana Babeţi, care va fi şi amfitrioana acestei conferinţe.

De departe, unul dintre cele mai așteptate evenimente, anunţă organizatorii, îl reprezintă conferința cu titlul „Cenzura invizibilă”, susținută, în prima zi a Festivalului, de Jacques Le Rider, un nume de referință în istoria Europei Centrale și de Sud-Est: „Timișoara este un microcosmos fascinant al pluralității culturale, etnice și religioase, care redă bogăția civilizației europene, în această regiune a Europei Centrale, clădită de către monarhia habsburgică: amprentele otomane, interculturalitatea germană, maghiară, sârbă, slovacă și prezențele evreiești au făcut din această capitală a culturii române o paradigmă a Europei de care toată lumea vorbește azi ca de un vechi continent angajat pe panta inexorabilă a declinului și a dislocării”.

O altă noutate a ediției din acest an a FILTM o reprezintă prezența evenimentelor dedicate celor mai mici dintre cititori, prin întâlnirile cu trei dintre cei mai cunoscuţi scriitori de literatură pentru copii şi tineret de la noi: Ioana Nicolae, Adina Popescu şi Florin Bican.

De asemenea, este programată și o dezbatere dedicată promovării scriitorilor europeni astăzi, la care iau parte scriitorul Vasile Ernu și editorul Seid Serdarević, reprezentantul uneia dintre cele mai active edituri croate de astăzi, Fraktura.

Unul dintre momentele de greutate ale Festivalului îl constituie cele 3 seri de lecturi publice și dezbateri planuite să aibă loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara în perioada 26 – 28 octombrie, zilnic, începând cu ora 18.

ludmila-ulitskaya-foto-theguardianPrima seară, spun reprezentanţii FILTM, îi va așeza față în față pe doi dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai momentului, Ludmila Ulițkaia şi Mircea Cărtărescu, într-un dialog moderat de Mircea Vasilescu.

Cea de a doua seară este dedicată poeziei, în cadrul căreia publicul va putea să-i asculte pe: Nikola Madzirov, din Republica Macedonia, Delimir Rešicki, din Croaţia, iar din România, pe Ioana Nicolae, Ruxandra Cesereanu şi Adrian Bodnaru. Amfitrion va fi scriitorul Ioan T. Morar.

În cea de a treia seară, dedicată prozei, invitaţi sunt Clara Uson, scriitoarea spaniolă despre care se spune că ar fi scris cel mai puternic roman dedicat Balcanilor, Fiica Estului, şi pe georgianul Zaza Burciuladze, lider al generaţiei tinere în ţara sa, exilat la Berlin. Partenerii lor de dialog din România vor fi prozatorii Marius Chivu şi Borco Ilin, ambii cu volume nou apărute – un dialog moderat de scriitorul și criticul literar Bogdan-Alexandru Stănescu.

Organizatorii festivalului transmit că, pe lângă satisfacţia de a vedea, în ultimii patru ani, cum proiectul FILTM a crescut şi s-a impus ca un eveniment de marcă al Timişoarei, anul acesta împărtăşesc bucuria timişorenilor la aflarea veştii că oraşul a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii în 2021. „Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se va desfășura sub semnul victoriei Timișoarei, capitală culturală europeană în 2021. E o victorie și pentru cei care organizăm Festivalul, fiindcă am reușit, și de data aceasta, să invităm la Timișoara nume sonore ale literaturii europene. Va fi o ediție în care vom împărtăși unii cu alții, ca niciodată până acum, bucuria de fi înăuntrul culturii”, spune Robert Șerban, președintele Festivalului.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect organizat de Fundația Politehnica și Headsome Communication, cu sprijinul Primăriei Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email