Grupare infracţională care se ocupa cu traficul de persoane, destructurată la Timişoara

ConstructiiO grupare infracţională formată din trei români şi un italian, care se ocupa cu traficul de persoane în Emiratele Arabe Unite, a fost destructurată la Timişoara. Trei membri ai reţelei reţinuţi, iar al patrulea va fi cercetat în libertate.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române, procurorii D.I.I.C.O.T. şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale ai cărei membri ar fi transportat şi exploatat 22 de cetăţeni români în Emiratele Arabe Unite, unde i-ar fi obligat să presteze munci grele. Potrivit comunicatului I.G.P.R., în perioada septembrie – decembrie 2013, membrii acestei grupări infracţionale, trei români şi un cetăţean italian, cu vârste cuprinse între 28 şi 52 de ani, ar fi recrutat, transportat şi exploatat mai multe persoane, de naţionalitate română, în Emiratele Arabe Unite. Acolo le-ar fi obligat să presteze servicii în interesul lor. Recrutarea s-ar fi făcut prin intermediul unei firme care are sediul în Timişoara, administrată de un cetăţean italian, prin postarea anunţurilor pe site-uri online sau publicarea în ziare locale din judeţele, Alba, Constanţa, Dolj, Timiş şi Harghita.

Potrivit I.G.P.R., victimelor le era prezentată o ofertă de muncă în domeniul construcţiilor, cu un salariu de 1.500 de dolari pe lună, un program de opt ore pe zi, cu plata pentru orele suplimentare efectuate şi cazare într-un loc decent. Ajunse în Dubai, însă, persoanele erau cazate în condiţii improprii, fără a fi remunerate pentru serviciile lor sau fiind slab remunerate. Procurorul de caz Carmen Martinov, de la D.I.I.C.O.T. Timişoara, declară, citată de Mediafax, că trei dintre victime au suferit boli profesionale din cauza muncii grele depuse: „Condiţiile de muncă erau apreciabile din punctul lor de vedere, dar oamenii ajunşi acolo, în Dubai, au întâmpinat dificultăţi. Au lucrat în condiţii vitrege, la temperaturi ridicate, au ridicat greutăţi peste media stabilită de legile U.E. Trei dintre victime au suferit boli profesionale: atac de cord, diabet pe bază nervoasă şi afecţiuni ale coloanei. Firmele i-au angajat la negru, victimele erau cele care munceau, iar salariile erau mizere sau doar pentru a trăi de pe o zi pe alta”.

Ieri a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore a trei dintre membrii grupării, care vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. În cazul celui de al patrulea membru al grupării a fost decisă cercetarea lui în stare de libertate.

Acuzaţiile care li se aduc sunt constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, supunerea la muncă forţată sau obligatorie, folosirea serviciilor unor persoane exploatate şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Print Friendly, PDF & Email