Preşedintele C.S.M. anunţă, la Timişoara, elaborarea unui„Ghid de bune practici” pentru magistraţi

„În momentul în care eşti prea independent, rişti să ieşi dintr-un cadru de normalitate”

Adrian BordeaPreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a anunţat, la Timişoara, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va publica un „Ghid de bune practici”, pentru a se putea reduce diferenţele de apreciere ale judecătorilor în dosare asemănătoare ori în aceleaşi dosare.

Preşedintele C.S.M., Adrian Bordea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, care a avut loc la sediul Curţii de Apel Timişoara, că Î.C.C.J. va publica un „Ghid de bune practici” şi că în acest moment se lucrează la acesta. „Î.C.C.J. este pe punctul de a finaliza un ghid pentru anumite fapte, pentru anumite prejudicii. Uneori, constaţi anumite vinovăţii şi nu le poţi dovedi. Alteori, ai circumstanţele care te fac să iei alte hotărâri decât cea pe care ai luat-o cu câteva zile înainte. Totul depinde numai de aprecierea judecătorului”, declară, citat de Mediafax, Adrian Bordea. Dar şi independenţa judecătorului are riscurile ei, susţine preşedintele C.S.M.: „În momentul în care eşti prea independent, rişti să ieşi dintr-un cadru de normalitate. Tocmai de aceea, independenţa trebuie văzută cu mai multe nuanţe, iar critica asupra unei hotărâri judecătoreşti trebuie nuanţată şi ea, depinde cine o face şi cu ce interese. Dacă este fără rea-credinţă, atunci trebuie acceptată”.

Preşedintele C.S.M. a subliniat, de asemenea, că se încearcă şi o eficientizare a instanţelor de judecată, urmând să se decidă care sunt instanţele ce nu mai pot funcţiona şi care nu: „Constatăm o diferenţă mare de efort pe care fiecare judecător îl depune. Este, de exemplu, o judecătorie care are 2.200 de dosare pe judecător anual şi altele care au mai puţin de 300 de dosare pe an pe judecător. Volumul de muncă este diferit, dar salariul este acelaşi”. Potrivit preşedintelui C.S.M., la nivelul întregii ţări sunt propuse pentru desfiinţare 32 de instanţe, fiecare cu unul, doi sau trei judecători.

 

Print Friendly, PDF & Email