Filieră de fraude cu maşini virtuale, destructurată de D.I.I.C.O.T

Fraudele produse prin intermediul internetului continuă să fie semnalate în număr mare, la concurenţă cu de acum celebrele înşelăciuni cu telefoanele mobile şi falsele accidente. O astfel de grupare care se ocupa cu fraudele online şi care a înşelat 27 de persoane, majoritatea din Germania, prin anunţuri false privind vânzarea unor maşini şi închirierea unor imobile de lux, a fost destructurată la Timişoara, trei dintre membrii reţelei fiind reţinuţi de procurori.

Filieră urmărită din 2010

mircea andres diicoot foto diana (4)Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi D.I.I.C.O.T. Timişoara au reuşit, zilele trecute, destructurarea unei grupări infracţionale specializate în înşelăciuni prin sisteme informatice, trei dintre membrii grupării fiind arestaţi preventiv, pentru 29 de zile.

Filiera era în urmărire de mai multă vreme. Investigaţiile au fost declanşate în 2010, stabilindu-se că, începând cu anul 2008, cinci membri ai unei grupări infracţionale ar fi postat, pe mai multe site-uri de profil din Germania, anunţuri frauduloase de vânzare a unor autoturisme de lux, precum şi oferte de închiriere a unor imobile de lux situate în zone centrale ale marilor oraşe din Germania, la preţuri avantajoase. Ofertele postate de către liderul grupării, un tânăr de 25 de ani, din judeţul Vâlcea, prezentau fotografii cu detalii ale unor imobile care existau în realitate, însă asupra cărora acesta nu avea niciun drept de a le oferi spre închiriere. Pentru a fi cât mai credibil, bărbatul a cumpărat mai multe domenii de internet din Anglia, pe care a postat site-uri create de el şi de colaboratorii săi, ce purtau siglele unor cunoscute firme de curierat, indicând, astfel, în corespondenţa purtată cu victimele, link-uri care conduceau utilizatorul spre aceste site-uri. Ceilalţi membri ai grupării au sprijinit activitatea acestuia, fie prin crearea sau modificarea site-urilor, fie prin retragerea banilor şi redistribuirea lor către ceilalţi membri ai grupării. “Pentru a întrerupe legătura dintre el şi părţile vătămate, liderul grupului ar fi creat mai multe identităţi fictive, care reprezentau proprietari ai imobilelor prezentate spre închiriere şi agenţi imobiliari, pe numele cărora victimele au transferat sumele de bani reprezentând chiria în avans”, precizează poliţiştii timişoreni.

Prejudiciu de 80.000 de euro

În urma cooperării internaţionale dintre poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţi Organizate din I.G.P.R., Interpol şi Bundeskriminalamt, din Germania, s-a reuşit identificarea a 26 de persoane înşelate din Germania şi a uneia din România, care au fost prejudiciate cu o sumă estimată la 80.000 de euro.

Chiar dacă noi aveam în vizor respectiva grupare încă din 2010, a durat destul de mult până când, prin comisie rogatorie, am primit plângerile formulate de către cetăţenii germani înşelaţi. Atâta vreme cât nu existau aceste plângeri, nu se putea destructura această filieră, care era urmărită de multă vreme”, ne-a declarat Mircea Andreş (foto), procurorul-şef al S.I.I.C.O.T. Timişoara.

Cei trei suspecţi arestaţi preventiv pentru 29 de zile sunt cercetaţi pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional, introducerea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice, în scopul obţinerii unui beneficiu material şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar pentru alţi doi dintre membrii grupării au fost întocmite documentele, în vederea emiterii mandatelor de arestare, în lipsă, întrucât aceştia se sustrag urmăririi penale.

Print Friendly, PDF & Email