Curtea de Apel Timişoara a emis două mandate de arestare în aşa-numita „reţea Vifor”, iar într-un alt caz a dispus arestul la domiciliu.
Magistraţi de la Curtea de Apel Timişoara au decis, ieri, arestarea preventivă pe 30 de zile a fostului inspector-şef al Poliţiei Timiş, comisarul-şef Sorin Muntean, în prezent, ofiţer la Serviciul Ordine Publică, cercetat şi arestat, anul trecut, şi într-un alt dosar al DNA Timişoara şi pus la dispoziţie pe durata anchetei, şi a lui Boţ Iulian, zis „Vifor”. În cazul comisarului-şef Dumitru Pavel, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Timiş, a fost dispusă cercetarea în arest la domiciliu.
Comisarul-şef Sorin Muntean este suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, două infracţiuni de instigare la dare de mită şi favorizarea făptuitorului, comisarul-şef Dumitru Pavel – de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență şi complicitate la luare de mită, omul de afaceri Boţ Iulian – constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, patru infracţiuni de dare de mită şi două infracţiuni de cumpărare de influență. În cazul avocatului Bîlc Marin, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, acesta fiind suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, de două infracţiuni de trafic de influență, două infracţiuni de instigare la dare de mită şi de favorizarea făptuitorului.
Potrivit DNA, în cursul anilor 2011 – 2013, Boț Iulian împreună cu mai multe persoane de încredere s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse: „Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora «la negru», cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat”.
Activitățile infracționale ale grupării coordonate de Boț Iulian, mai spun procurorii anticorupţie, s-au bucurat de sprijinul și protecția ofiţerilor Sorinm Muntean, și Dumitru Pavel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, „care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani”.
Aceștia, mai spune DNA, ar fi racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și ar fi coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, pentru a-i asigura lui Boț Iulian o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, ar fi stabilit împreună cu ceilalți membri ai grupului infracțional strategiile pe care aceștia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condițiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obține concluzii favorabile, în situația în care cunoșteau că evidența contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată.
Totodată, cei doi poliţişti i-ar fi pus la dispoziţia lui Boţ Iulian înscrisuri relevante aflate la dosar și ar fi conceput împreună cu ceilalți membri ai grupării o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situația juridică dedusă cercetărilor.
În ceea ce-l priveşte pe avocatul Bîlc Marin, DNA afirmă că acesta ar fi urmărit să ascundă activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de Boț Iulian, să diminueze consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, să implice răspunderea penală a altor persoane decât a sa.
„Concret, în perioada 2013 – 2016, inculpatul Boț Iulian a remis inculpaților Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 de euro și altor două persoane (un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 de euro, respectiv 2.000 de euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa. În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Bîlc Marin a pretins de la inculpatul Boț Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 – 7.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra ofițerilor de poliție judiciară și asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceștia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, așa încât soluția finală să-i fie favorabilă”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupţie mai spun că Sorin Muntean și Marin Bîlc l-ar fi determinat pe Boț Iulian să-i remită poliţistului care a devenit denunţător suma totală de 1.500 euro, pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiunile de serviciu în direcția indicată de membrii grupului infracțional. „În contextul menționat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine și pentru altă persoană câte 2.000 de euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenței pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă”, transmite DNA.
Luni, 1 februarie, procurori de la Serviciul Teritorial Timișoara al DNA au făcut 13 percheziții domiciliare în județ, două dintre acestea fiind la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş la cel al Poliţiei Municipiului Timişoara.
Ancheta a pornit după autodenunţul unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Timiş, făcut în iunie 2015. Poliţistul a fost transformat în martor denunţător.
În aceestă cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, al Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș.
Ultimele comentarii