Foştii şefi ai Poliţiei Timiş şi primarul din Recaş, arestaţi pentru corupţie, în arest la domiciliu

Sorin Muntean si Florin Bolbos Foto Adrian PiclisanFostul şef al Poliţiei Judeţene Timiş, adjunctul său, fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere şi primarul din Recaş, Teodor Pavel, arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, vor fi plasaţi în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Timişoara.

 

Decizie definitivă

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au judecat, miercuri, contestaţiile celor patru la decizia Tribunalului Timiş, de luni, de prelungire a arestului preventiv pentru 30 de zile, anunţă Mediafax. Judecătorii au decis înlocuirea măsurii prelungirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul fostului şef al Poliţiei Judeţene Timiş, comisarul-şef Sorin Muntean, al adjunctului său, comisar-şef Florin Bolbos, al fostului şef al Serviciului Poliţiei Rutiere, comisar-şef Marcel Crăciunescu, şi al primarului din Recaş, Teodor Pavel. Decizia instanţei este definitivă.

Cei patru au fost arestaţi preventiv în 20 ianuarie. În acest dosar, Sorin Muntean şi Florin Bolbos sunt acuzaţi de abuz în serviciu, Marcel Crăciunescu, de patru infracţiuni de luare de mită, iar primarul din Recaş, Teodor Pavel, este acuzat de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu.

În acest caz mai sunt cercetaţi poliţiştii Cosmin Ionuţ Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită, fostul şef al Poliţiei Recaş, Marian Temu, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Eugen Milutinovici, pentru instigare la abuz în serviciu.

 

„Schema” infracţiunilor

Teodor Pavel la DNA Foto AgerpresPotrivit anchetatorilor, primarul din Recaş, Teodor Pavel, care se află la primul mandat, le-ar fi solicitat şefilor de la Poliţia Timiş să dea ordin subalternilor lor să nu îşi îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaş. În caz contrar, poliţiştii care nu îndeplineau ordinele erau mutaţi, schimbaţi ori li se desfiinţa funcţia. „În cadrul activităţilor de serviciu, unor poliţişti din Poliţia Recaş li s-a cerut să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de către unii şefi care le-a interzis lucrătorilor din cadrul compartimentului rutier Recaş efectuarea de controale şi acţiuni pe linie de poliţie rutieră pe DC 147, DJ 609E, precum şi pe străzile din interiorul localităţilor aflate pe raza de competenţă a Poliţiei Recaş, motivat de faptul că primarul oraşului Recaş, Pavel Teodor, nu doreşte să mai fie sancţionaţi cetăţenii de pe raza teritorială a oraşului Recaş, mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale deoarece doreşte să câştige cu 51%”, spune surse judiciare.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timiş, a cărui firmă are în derulare un contract cu Primăria Recaş, pentru asfaltarea de drumuri în localitate. De asemenea, primarul a mai apelat şi la „alţii din conducerea Prefecturii”, spun procurorii.

Unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este fostul şef al Poliţiei oraşului Recaş, Marian Temu, acesta arătându-şi obedienţa faţă de primarul din localitate.

Procurorii anticorupţie mai spun că primarul din Recaş i-a reproşat fostului şef al Poliţiei Rutiere Timiş că a amplasat o maşină cu aparat radar chiar pe drumul care leagă oraşul de Cramele Recaş, avertizându-l pe acesta că nu doreşte ca pe timpul campaniei electorale locuitorii să fie sancţionaţi de poliţiştii rutieri. Iar foştii şefi de la IPJ Timiş se interesau periodic dacă ordinele le sunt ascultate. De exemplu, fostul adjunct al şefului IPJ Timiş, Florin Bolbos, aflând că s-a aplicat o amendă de 3.200 de lei, a spus: „Păi, nu-s normali mă! (…) n-au înţeles încă nimic”, referindu-se la faptul că poliţiştii nesocoteau cerinţele primarului de a nu mai fi date amenzi în localitate.

De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor, poliţiştii care nu se conformau dispoziţiei primarului din Recaş erau mutaţi în alte posturi sau le erau desfiinţate posturile, iar pentru a-şi îndeplini scopul primarul acţiona şi pe linie politică, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici şi la reprezentanţi ai Prefecturii Timiş.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale primarului din Recaş, Teodor Pavel, Sorin Muntean şi Florin Bolbos au dispus, în calitatea pe care o aveau, întocmirea unei propuneri către Ministerul Afacerilor Interne, pentru radierea postului unui agent de poliţie din statele de funcţii ale Poliţiei Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie.

În sprijinul aceluiaşi demers, Marian Temu, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe acelaşi post de conducere, dar şi un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice şi politice ale primarului Teodor Pavel.

În acelaşi scop, şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu, s-a implicat personal în supravegherea agentului de poliţie, fără drept şi fără a avea un interes legitim, folosindu-se şi de subordonaţii săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcţia pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliţie Recaş. Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta şi la domiciliul său. Potrivit DNA, Doru Berzescu a întocmit chiar rapoarte din care reieşea că atât agentul de poliţie vizat, cât şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA susţine că această procedură dispusă de către Sorin Muntean a fost aprobată în urma instigării venite din partea primarului Teodor Pavel şi a lui Eugen Milutinovici, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul de relaţii al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.

Potrivit DNA, Marcel Crăciunescu, în calitate de şef al Serviciului Rutier Timiş, a pretins şi a primit, în martie 2014, de la Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi de jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal. În 25 martie 2014, conform celor promise de către Crăciunescu, cei doi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliţie.

La sfârşitul anului 2013 – începutul anului 2014, Marcel Crăciunescu a pretins şi a primit de la doi agenţi de poliţie un set de anvelope (patru bucăţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale, şi un televizor LCD, potrivit DNA. După remiterea acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa, ca urmare a unui control.

Print Friendly, PDF & Email