Filmul „colectiv” va rula în peste 50 de cinematografe din România începând cu data de 28 februarie. În 20 februarie, va fi proiectat la Timișoara. Un film care dezvăluie o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.
La Timișoara, proiecția filmului va avea loc joi, 20 februarie, de la orele 18.30 și 21 în Aula Magna a Universității Vest. Proiecția de la ora 18.30 este sold out, iar astăzi au fost puse în vânzare biletele pentru proiecția de la ora 21.
„Din păcate, din lipsa unor cinematografe de artă în Timișoara, acestea vor fi singurele două proiecții ale filmului în oraș”, transmit organizatorii.
„colectiv”, un film regizat de Alexander Nanau, spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.
Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile-cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din Guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării. Printre protagoniștii filmului se regăsesc jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa redacției Gazeta Sportului, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, supraviețuitori și familii ale victimelor Colectiv.
„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni”,declară regizorul.
Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, acesta fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zürich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. Cel mai recent, „colectiv” a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în SUA.
Distribuția în cinematografe este realizată de către Bad Unicorn. Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.
Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, Lumea văzută de Ion B., a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar Toto și surorile lui, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german Nothingwood, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.
Ultimele comentarii