Filme premiate la Cannes, proiectate la Timişoara

Sursă foto: Site festival

Festivalul Les Films de Cannes revine anul acesta la Timișoara cu o nouă selecție a filmelor de la Cannes și din cele mai importante festivaluri din lume. Cea de-a VII-a ediție a Les Films de Cannes à Timișoara va avea loc între 28 și 30 octombrie, la Cinema Victoria.

 

An de an festivalul Les Films de Cannes continuă să strângă tot ce e mai bun din cinema-ul internaţional şi să-l stimuleze pe cel naţional. Tonul se dă la Cannes unde nu există ani slabi, ci fabuloşi şi „doar” extraordinari. Cel mai mare festival de film din lume a reuşit, de-a lungul anilor, să strângă o selecţie incredibilă din toate genurile şi din toate colţurile lumii care să surprindă şi să răscolească publicul. „Cannes-ul e acea Meccă a cinefililor la care te duci să-ţi umpli bateriile şi să-ţi recapeţi încrederea în cinema, chiar şi atunci (sau mai ales atunci) când oferta obişnuită de pe marile ecrane te dezamăgeşte. Când la Cannes nu vor mai fi filme bune, probabil va trebui inventată o nouă artă populară. Aşadar, fiţi fără griji, şi selecţia din acest an de la LFDC este una cu adevărat entuziasmantă”, transmit organizatorii.

Unul dintre fimele care vor fi proiectate în cadrul Les Films de Cannes à Timișoara este Triangle of Sadness, în regizia suedezul Ruben Östlund, film distins cu Palme d’Or, la Cannes, în 2022

La Cannes, Triangle of Sadness a fost unul dintre cele mai discutate filme ale festivalului. Östlund navighează aici în ape noi, oferind o satiră provocatoare, grotescă și mușcătoare despre eterna luptă de clasă. În film, ierarhia socială este răsturnată, dezvăluind relația de prost gust dintre putere și frumusețe. Un cuplu celebru de fotomodele, Carl (Harris Dickinson) și Yaya (Charlbi Dean) este invitat într-o croazieră de lux, pentru cei foarte bogați, condusă de un căpitan de vas dezlănțuit (Woody Harrelson). Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supraviețuitori blocați pe o insulă pustie și luptând pentru supraviețuire. Această fabulă modernă despre drepturile și dinamica puterii este și o puternică opțiune pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Un alt film care va fi proiectat la Timişoara este Close, distins cu Grand Prix (Ex-Aequo), la Cannes 2022. După ce și-a făcut debutul la Cannes la numai 27 de ani cu lungmetrajul Girl, pentru care a fost recompensat în 2018 cu patru trofee, inclusiv Caméra d’Or, regizorul de origine belgiană Lukas Dhont s-a întors anul acesta în competiție și reconfirmă cu Close, „această poveste zdrobitoare, dar bogată emoțional”, cum numeşte acest film The Hollywood Reporter). Léo şi Rémi au 13 ani şi şi-au spus totul de când se ştiu. Dar iată că ceva se întâmplă şi nimic nu mai e ce-a fost. Disperat să înţeleagă cu ce a greşit, Léo se apropie de Sophie, mama lui Rémi…

Tori et Lokita, un film laureat cu Premiul aniversar, Cannes 2022, va putea fi văzut şi el la Timişoara. Regizorii de origine belgiană Jean-Pierre și Luc Dardenne au reuşit să schimbe mereu genurile, rămânând, însă, cu aceleaşi obsesii tematice şi stilistice. Câştigători de două ori ai trofeului suprem, Palme d’Or, au devenit faimoși pentru dramele lor sociale scrupulos de realiste, realizate după o carieră mai puțin cunoscută în documentare. Tori et Lokita, ultimul lor film, e povestea prieteniei indestructibilă pentru a înfrunta provocările exilului dintre un  băiat şi o adolescentă de origine africană ajunşi în Belgia fără niciun alt membru al familiei.

Următorul film proiectat este Metronom, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, care a obţinut Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2022. În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață. „Acest debut stilizat, lent şi cu o imaginaţie bogată e mult mai mult decât o versiune românească la Romeo şi Julieta”, scrie prestigioasa publicaţie Variety, în timp ce Screen International îl descrie ca „un instantaneu convingător al unor adolescenți aflați în pragul maturității, a căror luptă pentru a-și găsi vocea este împiedicată de autorități – de la părinții îngrijorați, până la securitate – care le suflă în ceafă.” Cei de la Clapper îl consideră chiar „unul dintre cele mai bune filme ale anului” pentru că este o „călătorie emoţională empatică, realizată cu un meşteşug uimitor”, în timp ce Disappointment Media ne asigură că „nu e un film pe care să-l uităm prea curând.”

R.M.N. – În Competiție, cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, este povestea lui Matthias care, în preajma Crăciunului, se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. După premiera de la Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, San Sebastian, New York, și a fost vândut în peste 50 de țări, urmând să fie distribuit începând cu această toamnă în Franța și Belgia.

Ultimul film de Cannes proiectat la Timişoara va fi Un beau matinm în regia Miei Hansen. Sandra este o tânără mamă care îşi creşte singură fiica. Marea provocare din viaţa familiei este tratamentul tatălui Sandrei, Georg, care suferă de o boală degenerativă. Dar iată că Sandra îl reîntâlneşte pe Clément, un vechi amic cu care nu s-a mai văzut de mult şi, deşi el are o relaţie stabilă, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.

La Timişoara vor fi prezenţi Macrina Bârlădeanu, pentru filmul R.M.N. și actorii Marius Boboc și Mara Bugarin, pentru filmul Metronom. După proiecțiile filmelor, aceștia vor participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Programul de la Timișoara poate fi consultat la acest link. Biletele pot fi deja achiziționate online la prețul unic de 20 ron.

Evenimentul, un proiect cultural finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Europa Cinemas, este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Parteneri în organizarea lui sunt Cinema Victoria, administrat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Magus Consulting, Universitatea de Vest Timișoara şi Institutul Francez Timișoara

Print Friendly, PDF & Email