Priviri în care se puteau întrezări, alături de bucuria imensă a Sărbătorii, lacrimi ce stăteau gata să cadă din colțul ochiului. Emoții, forfotă. Şi, la final, așteptarea unei noi întâlniri, promise pentru luna ianuarie, tot la Teatrul pentru Copii “Merlin”, acolo unde duminică la prânz a venit Moș Crăciun, pentru 20 dintre copiii din Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități din Recaș.
“Nu are Moș Crăciun atâția elfi câți am avut eu”
Într-o sală a Teatrului pentru Copii şi Tineret “Merlin”, plină ochi de copii și părinți emoționați la culme de perspectiva întâlnirii cu Moș Crăciun, 20 de copii de la Centrul de Plasament din Recaș au trăit, la rândul lor, duminică la prânz, momentul magic al întâlnirii cu Moș Crăciun.
Sufletul acestei inițiative, gândită să aducă bucurie copiilor fără părinți, a fost Elvira Popeți, reprezentantă a Asociației Civice Banat, organizație neguvernamentală care și-a asumat în acest prag de sărbătoare menirea de a purta mesajul Crăciunului și înspre semeni de-ai noștri mai puțin favorizați de soartă.
Elvira Popeți spune însă că inițiativei Asociației Civice Banat i s-au alăturat mai mulți oameni sufletiști, de aici, de acasă, dar și din depărtare, mulți dintre timișorenii stabiliți în afara granițelor țării alegând să trimită bani, fiecare după posibilități, din care au fost cumpărate daruri pentru copiii al căror Crăciun nu e, din păcate, la fel ca și al celorlalți. Căci, în cazul lor, asistenții sociali în grija cărora se află le țin loc și de mamă și de tată….
“Am vrut ca Sărbătoarea de Crăciun să fie și pentru ei o sărbătoare de neuitat. I-am luat pe cei mai merituoși dintre ei. Vrem ca și în rândul lor să se știe că acela care e bun merge la teatru”, spune Elvira Popeți. Acesta adaugă că a fost o surpriză și o bucurie imensă să constate că există atât de multă solidaritate interumană: “Oameni pe care i-am anunțat pe Facebook, în urmă cu doar o săptămână, și care s-au mobilizat să le facă acestor copii o bucurie. De aceea am și spus că nu are Moș Crăciun atâția elfi câți am avut eu". Cu o seară înainte, mai spune Elvira Popeți, o doamnă care sunase să aducă trei jucării din pluș, a adus vreo două plase cu dulciuri, jucării din pluș și hăinuțe.
Argumentând rațiunea pentru care au ales să facă o bucurie copiilor de la Centrul din Recaş, reprezentanții Asociației Civice Banat, printre care și Cecilia Pătrău Sora, spun că “sunt mulți copii pe care soarta i-a nedreptăţit, pe unii chiar din prima zi de viaţă”.
Acestora le putem vedea privirile triste la casele de copii, aşa cum este și cea din Recaş. Acesta a fost, de altfel, motivul pentru care voluntarii de la ACB și-au intitulat acțiunea “Fetiţa cu chibrituri”.
O copleșitoare lecție de solidaritate interumană
Dacă îi privești, ai impresia că întreg sufletul li s-a adunat în privirile senine cu care îmbrățișează, avid, lumea și pe cei dimprejur. Sunt 20 de suflete, însoțițe de câteva doamne inimoase, care le sunt îndrumători și de la care așteaptă aprobare pentru tot ceea ce spun și ceea ce fac.
Au stat cuminți și emoționați pe scaune pe toată durata spectacolului și au sorbit din priviri întreg spectacolul și pe cei care le-au cântat: trupa Peregrinii, care a cântat muzică veche românească, la instrumente venite dintr-un alt timp, dar și copiii din, poate, cea mai tânără trupă rock din Timișoara, avându-l drept solist pe Paul Mihalcea.
La final, au trecut cuminți pe lângă jilțul în care a stat Moș Crăciun, care a împărțit fiecăruia o vorbă bună, o mângâiere pe creștet și câte un dar din ciocolată din sacul imens pe care l-a purtat pe umăr.
I-am întrebat ce înseamnă Crăciunul și dacă este pentru prima dată când îl văd pe Moș Crăciun. Spun, cu vocea gâtuită de emoție, că e Nașterea Mântuitorului Isus și că au fost la colindat de Crăciun, și anul acesta, și în anii care au trecut. Și că Moș Crăciun a venit și la Centrul din Recaș. Dar de ieșit din centru, puțini sunt cei care au mai ieșit, iar la teatru e prima dată când au avut prilejul să se afle. Așa că tot ce se petrece în jur pentru ei e magic.
Dacă îi întrebi ce altceva se mai întâmplă de Crăciun, îți spun, zâmbind larg, cu ochii inundați brusc de lumină, că “de Crăciun primim cadouri” și strâng la piept jucăriile din pluș pe care tocmai le-au primit în dar.
A fost o bucurie dificil de transpus în cuvinte cea care s-a putut desluși astăzi pe chipurile celor 20 de copii prezenți în sala Teatrului Merlin, la sărbătoarea venirii lui Moș Crăciun.
Și a fost o impresionantă lecție de solidaritate, “a unor oameni ca mine și ca dumneavoastră”, așa a subliniat, cu emoție în glas, Elvira Popeți, în beneficiul unor semeni de-ai noștri “care atrag infinit mai puțină atenție decât ar merita”.
Poate și din pricină că, după gustul puternicilor zilei, aceste ipostaze curate și autentice ale unei bucurii netrucate și fără de margini a copiilor cu un destin vitreg “nu dau foarte bine în poză…”, mai spune Elvira Popeți.
Aceasta spune că va continua să se implice și pe mai departe, alături de toți oamenii inimoși ai acestui oraș, în astfel de acțiuni, și că, luna viitoare, alți 20 de copii de la același Centru de Plasament din Recaș vor fi aduși, spre bucuria lor, la Teatrul Merlin.
Ultimele comentarii