La Timişoara a fost inaugurată prima parcare realizată din fonduri Tim-Park

Susţine primarul Nicolae Robu

Primarul Timişoarei a inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o parcare cu aproape o sută de locuri, pe strada Platanilor, realizată din fonduri provenite din sistemul de parcare TimPark. Acţiunea a avut ca scop declarat să le demonstreze timişorenilor că sistemul TimPark, a cărui implementare a stârnit numeroase controverse, generează venituri  şi produce beneficii în favoarea oraşului.

Un proiect mic, finalizat cu întârziere

Parcare Timpark PlatanilorNoua investiţie oferă locuitorilor din zonă 92 de locuri de parcare. Lu­crarea, a cărei valoare totală a fost de aproape 690.000 de lei, a mai presupus şi realizarea căilor de acces aferente şi efectuarea unor lucrări de amena­jare a carosabilului.

Primarul Nicolae Robu spune că este interesat atât de proiectele mari, cât şi de cele mici, apreciind că acesta, de pe Platanilor, este un proiect mic, dar că “oamenii din zonă nu vor să audă doar de proiectul Michelangelo, pentru că pe ei îi interesează lucruri concrete, să găsească locuri de parcare seara, atunci când ajung acasă”. Momentan, însă, există o mică problemă. Câţiva lo­calnici, sosiţi la faţa locului, i s-au plâns primarului de faptul că numeroa­se maşini scoase în vânzare, multe dintre ele fără numere de înmatriculare, ocu­pă deja locurile de parcare nou înfiin­ţată. Şi nu a fost singura problemă. În momentul inaugurării, încă se efectuau unele lucrări de amenajare a carosa­bilului. Ceea ce l-a nemulţumit pe edil care a confirmat că termenul de exe­cuţie a fost depăşit: “E adevărat că une­ori nu s-a prea lucrat”.

Primarul a justificat necesitatea inaugurării acestei investiţii prin aceea că e necesar ca reprezentanţii Munici­palităţii să probeze eficienţa măsurilor administrative luate: “Este necesar să fie informaţi cetăţenii că sistemul de parcare TimPark funcţionează efi­cient. El generează venituri  şi produce be­neficii în favoarea oraşului şi a cetăţe­nilor lui”. Pe de altă parte, a afirmat primarul, este important să se dove­dească faptul că lucrările demarate în oraş se şi finalizează, întrucât “există la acest nivel o zvonistică, întreţinută inclusiv prin taximetrişti care, nu ştiu cine îi învaţă, dar răspândesc o serie de informaţii eronate despre stadiul în care se află diversele lucrări de pe şantierele oraşului”.

Primarul a şi exemplificat astfel de situaţii cu informaţiile denaturate apărute în oraş legate de faptul că lucrările pe şantierul Michelangelo se vor prelungi pe mai mulţi ani, pe motiv că în zonă ar fi fost descoperite izvoare de apă termală.  

Noul sistem de parcare TimPark, sursă de pierderi la A.D.P.

TimPark s-a născut după ce Pri­mă­ria Timişoara şi-a arătat nemulţu­mirea faţă de activitatea fostului A.D.P. şi faţă de modul de funcţionare a ve­chiului sistem public de parcare cu pla­tă TelPark. La începutul acestui an, Primăria Timişoara a decis desfiinţa­rea A.D.P. şi trecerea ei în subordinea Societăţii Drumuri Municipale.

Foarte interesant este faptul că un control al Curţii de Conturi din vară relevă negru pe alb că noul sistem de parcare cu plată TimPark, introdus de actuala administraţie, a generat pier­deri deloc mici în bugetele A.D.P.

Conform unor surse din Socie­tatea de Administrare a Domeniului Public, începând cu luna ianuarie, după ce Primăria a arătat că e nemulţumită de A.D.P. şi de vechiul sistem de parcare cu plată Telpark, instituind versiunea nouă a acestuia, TimPark, controalele s-au succedat la A.D.P. Nu se ştie însă dacă finalitatea acestora a fost cea scontată. Cert este că ultimul control al Curţii de Conturi s-a finalizat cu un raport care arată foarte clar ce beneficii a avut A.D.P. de pe urma institurii noului sistem de par­care. “Analizând situaţiile financiare ale S.C. Administrarea Domeniului Public Timişoara la data prezentului control, auditorii publici externi constată că s-au diminuat considerabil veniturile societăţii, mai ales din următoarele surse: administrare parcări, control acces, bariere, ridicări şi blocări autoturisme, precum şi curăţenie”, se arată în raportul Curţii de Conturi, finalizat recent.

Astfel, doar pe partea de admi­nistrare de parcări, faţă de ce se întâmpla în mai 2012, auditorii publici ai Curţii de Conturi au constatat un minus de peste 350.000 de lei, ca venituri încasate şi, analizând situaţia actuală a societăţii, îşi exprimă dubiile cu privire la faptul că în noile condiţii generate de instituirea sistemului TimPark societatea ar mai putea să-şi continue activitatea în mod profitabil.

“Raportul Curţii de Conturi spune cam totul. Ce s-a întâmplat în acest an e similar cu o situaţie în care unui om îi tai o mână şi un picior şi îl pui apoi la muncă. A.D.P. nu avea cum să mai atragă în acest an venituri ca în anii trecuţi, atâte vreme cât i s-au tăiat veniturile pe care le obţinea din ta­xarea cu bariere şi din tichete”, ne declara Liviu Barbu, fostul director al A.D.P.

Print Friendly, PDF & Email