Fundaţia Interart Triade organizează o expoziţie despre omul și artistul Romulus Ladea, profesor la Școala de Arte Frumoase din Timișoara, în perioada 1933-1946, și despre lumea lui cuprinzătoare.
Expoziția Romulus Ladea și lumea lui cuprinzătoare reunește lucrări de pictură, grafică și sculptură din colecții private, dar şi fotografii din arhiva Virgil Birou, donată anul trecut Muzeul Național al Banatului.
Expoziția este prilejuită de lansarea monografiei sculptorului Romulus Ladea, scrisă de istoricul și criticul de artă Adriana Botez-Crainic. Sculptorul Romulus Ladea (Jitin, jud. Caraș-Severin, 1901 – Arcuda, jud. Ilfov, 1970) a fost profesor la Școala de Arte Frumoase din Timișoara, în perioada 1933-1946, prin intermediul lucrărilor din expoziție încercându-se definirea mediului artistic interbelic din orașul de pe Bega.
Despre omul și artistul Romulus Ladea și despre lumea lui cuprinzătoare, o expresie preluată din volumul coordonat de Dorian Grozdan, în anul 1979, vor depune mărturie lucrări de pictură și grafică semnate de Alexandru Popp, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Lucia Piso Ladea și sculpturi de Romulus Ladea.
Vernisajul va avea loc sediul Fundației Interart Triade, de pe Calea Martirilor, nr. 51/45, sâmbătă, 15 septembrie, la ora 18, în prezența Adrianei Botez-Crainic, autoarea monografiei Romulus Ladea, care va acorda autografe. Smaranda Vultur și Marius Cornea, curatorul expoziției, vor vorbi despre Timișoara interbelică și despre cercul de artiști din jurul sculptorului Romulus Ladea. Expoziţia va sat deschisă în perioada 15-23 septembrie.
Evenimentul este organizat de Fundația Interart Triade şi Muzeul Național al Banatului.
Ultimele comentarii