Seară omagială dedicată cineastului Ion Popescu – Gopo, la I.C.R. Berlin

Ion Popescu-Gop, primul cineast român care a câştigat un trofeu major la Cannes – Palme d’Or pentru scurtmetraj –, va fi omagiat, pe 31 octombrie, la Institutul Cultural Român din Berlin, unde va fi proiectat filmul său “S-a furat o bombă”, dar şi o serie de scurtmetraje de animaţie ale cineastului.

IonPopescu-GopoPotrivit site-ului I.C.R., în acest an se sărbătoresc 90 de ani de la naşterea primului cineast român care a câştigat la Cannes trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj, cu filmul Scurtă istorie. I.C.R. Berlin va prezenta lungmetrajul S-a furat o bombă, precum şi o serie de scurtmetraje de animaţie Scurtă istorie, Homo Sapiens şi Şapte arte, anunţă Mediafax.

Ion Popescu-Gopo este unul din­tre cei mai importanţi regizori şi rea­lizatori de desene animate din Româ­nia. Nu a fost activ numai ca regizor, ci şi ca artist plastic, caricaturist, actor şi scenarist de film. Cineastul s-a impus prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româ­neşti, câştigând în 1957 trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Omuleţul animat de Gopo prin mijloace tehnice rudimentare l-a făcut celebru. Faima lui a ajuns la Cannes şi a reprezentat un moment de cotitură în lumea animaţiei, iar Scurtă istorie a devenit primul film din istoria cine­matografiei româneşti recompensat cu trofeul Palme d’Or.

Pe lângă succesul obţinut la Can­nes cu Scurtă istorie, Gopo a mai fost premiat şi pentru Şapte arte, la Festi­valul de Film de la Tour, în 1958, şi pen­tru Homo Sapiens, la Festivalul de la San Francisco. Lungmetrajul S-a furat o bombă este un film regizat de Gopo după propriul scenariu, în 1962, care a fost, de asemenea, nominalizat la Fes­tivalul Internaţional de Film de la Cannes, în 1962, şi a contribuit la fai­ma internaţională a cineastului român.

Filmul S-a furat o bombă va fi pro­iectat în limba română cu subtitrare în limba engleză. La “Seara omagială Go­po” va participa şi criticul de film Mi­hai Fulger, care va face o prezentare introductivă a filmelor şi va modera o discuţie cu publicul după proiecţie.

Print Friendly, PDF & Email