Evaluare completă în cazul cancerelor de plămân, la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor de plămân. În unitatea sanitară va funcționa un compartiment de diagnostic molecular.

 

„Până acum nu aveam posibilitatea să realizăm un diagnostic complet în cazul cancerului de plămân, în cadrul spitalului. Colegii pneumologi identificau o posibilă afecțiune oncologică, făceau diverse teste și analize de sânge, apoi pacientului îi era recoltată o probă bioptică, fie de către pneumologi, fie de către chirurgii toracici, fie de către colegii de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică. Anatomopatologul unității sanitare punea diagnosticul, dar apoi proba era trimisă la un laborator extern pentru stabilirea mutațiilor tumorii. În funcție de acestea, medicul oncolog stabilește și administrează tratamentul. Evident, în acest circuit intervine și medicul genetician, pe care am reușit în urmă cu câteva luni să îl cooptăm în echipă”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Echipei de la acest spital i s-a alătura prof. dr. Cătălin Marian, specialist în biochimie. Prodecan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și profesor în cadrul Departamentului de Biochimie din cadrul institutului de învățământ superior, acesta a studiat și lucrat timp de opt ani în centre specializate în boli oncologice din cadrul unor universități americane și colaborează cu Institutul Oncologic Cluj Napoca în domeniul cercetării cancerului.

Dr. Cătălin Marian. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

„Vom fi o echipă de diagnostic completă și complexă. Împreună cu colegul meu specializat în genetică medicală și cu ajutorul anatomopatologului spitalului, vom putea integra informația și, astfel, să oferim evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic. Practic, vom face totul «in house», fără a mai fi nevoie de ajutorul unui laborator extern. Iar obținerea unui, hai să spunem, profil molecular este unul dintre pașii importanți în stabilirea tratamentului. Trebuie spus că identificarea tipului de defect genetic, de mutație la nivelul celulelor canceroase, este strâns legată de opțiunile de tratament, implicit de eficiența substanțelor folosite în timpul tratamentului. Cu dosarul complet, pacientul va putea merge la medicul oncolog unde va putea începe tratamentul cât mai curând. Iar, în cazul cancerului de plămân, orice zi contează”, spune prof. dr. Cătălin Marian.

Formarea unei echipe complexe de diagnostic oncologic de precizie este încă un pas făcut în direcția înființării unui Centru Oncologic de Excelență în Cancerul de Plămân la Timișoara, spun reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş”.

Print Friendly, PDF & Email