Mamografii gratuite, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Mamograf digital 3D. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” a încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate prin care, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile.

 

Spitalul „Victor Babeș” derulează o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestei campanii, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. În urma semnării contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, mamografii gratuite pot fi făcute tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație, fiind suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acesteia, aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteza, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X. Screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.

„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la cinci ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, explică dr. Diana Manolescu.

Specialiştii de la Spitalul „Victzor Babeş” Timişoara recomandă ca evaluarea să fie realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării, întrucât pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.

De asemenea, recomandă ca persoanele interesate de acest tip de control să aibă la ele toate documentele medicale anterioare (de preferat pe CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.

Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la numărul de telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.-14.

Print Friendly, PDF & Email