RMN-ul de sân, o procedură nouă la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara realizează investigații imagistice de înaltă performanță, pentru depistarea cancerului de sân, cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară. Acesta este un pas pe care spitalul îl face în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, în viitor, parte componentă a proiectatului centru de performanță în diagnostic oncologic.

 

Statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor. De altfel, cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice. Specialiștii spun însă că, dacă această boală este depistată în stadiul incipient, poate fi tratată, iar pacienta complet vindecată. Una dintre metodele de investigație imagistică, ce scoate în evidență cel mai bine eventualele leziuni este RMN-ul de sân.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Doctor Victor Babeș” din Timișoara realizează asemenea investigații imagistice de înaltă performanță cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară.

Vasile Iacobescu, asistent-șef la Laboratorul de Imagistică Medicală al Spitalului “Victor Babeș”, spune că durata de execuție a investigației este între 25 și 40 de minute, iar frecvența cu care se poate realiza examenul RMN este impusă de patologie. Acesta subliniază că nu există niciun fel de iradiere, spre deosebire de alte investigații imagistice, de exemplu cele cu radiație ionizantă: “RMN-ul de sân este o investigație non invazivă și reprezintă cea mai avansată procedură de analiză imagistică a sânului.” Rezultatul acestei testări, mai spune el, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95 la sută a cancerului de sân.

Deosebirea față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, explică Vasile Iacobescu, este că în cazul RMN “avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză, și ne ajută să facem diferența, la fiecare nivel, asupra patologiei și a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă.”

Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, explică specialistul de la Spitalul “Victor Babeş”, sunt complementare. Spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații la care este expus sânul investigat.

 

 

Investigația realizată cu ajutorul RMN-ul poate duce la detectarea leziunilor de peste 4 milimetri pe baza imaginilor rezultate în urma scanării sânului. Depistarea precoce a cancerului de sân permite începerea cât mai rapidă a tratamentului, astfel încât boala să fie vindecată înainte de a se răspândi la alte organe.

Directorul medical al Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, medicul Diana Manolescu, declară că RMN-ul de sân este încă un pas pe care spitalul îl face în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, în viitor, parte componentă a proiectatului centru de performanță în diagnostic oncologic. “În urmă cu câteva luni anunțam posibilitatea realizării unor investigații imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spațiul în care se găsește aparatul de rezonanță magnetică este unul prietenos, cu desene 3D, unic în țară. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screening-ul de sân, am trecut la nivelul următor.

Print Friendly, PDF & Email