Mamografii gratuite, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara

Mamograful digital de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara

Trei spitale din ţară, dintre care două din Timişoara, participă la o campanie de realizare gratuită a mamografiilor, acţiune care are ca scop depistarea precoce a cancerului de sân.

 

Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin sau Hunedoara. Programul prevede realizarea de mamografii gratuite pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

„Încă de anul trecut, în Centrul de Imagistică al spitalului nostru funcționează un mamograf digital 3D cu tomosinteză. Sensibilitatea investigației făcută cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80 la sută. Mamograful permite scanarea cu mare acuratețe, obținându-se imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, explic dr Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.  În Centrul de Imagistică al acestui spital se fac şi ecografii și RMN de sân.

La această campanie participă şi Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, și Spitalul Municipal Timișoara. Proiectul Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, ajuns la cea de-a doua etapă, este coordonat din partea Spitalului Municipal Timișoara de dr. Olimpia Oprea.

Mamografia este investigația imagistică ce permite depistarea cancerului de sân cu aproape doi ani înainte ca acesta să poată fi palpat. De altfel, este singura metodă pentru vizualizarea microcalcificărilor.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Depistarea bolii într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95 la sută.

Print Friendly, PDF & Email