Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan: „Reformele economice trebuie făcute în vremuri economice bune”

Roxana Iliescu si Sigfried Muresan 6Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei de Buget din Parlamentul European, a susținut, marți, la Timișoara, o expunere despre modernizarea statului român, investiții și crearea de noi locuri de muncă. El spune că principalele repere economice ale unei Românii frumoase și prospere sunt un mediu economic competitiv și un cadru predictibil pentru investitori, retehnologizare, mai multă grijă pentru gestionarea banului public și investirea judicioasă a acestuia, astfel încât să genereze plus-valoare, locuri de muncă și proiecte de reconversie profesională, dar şi utilizarea eficientă a banilor europeni.

 

Industria, un pilon semnificativ pentru economie

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei de Buget din Parlamentul European, a susținut, marți, la Timișoara, o conferință pe tema „Modernizarea statului. Investiții și locuri de muncă”. Acesta s-a referit în expunerea sa la subiecte legate de importanța retehnologizării României și la măsurile ce trebuie luate pentru crearea și consolidarea unei economii moderne și competitive, pe de o parte, precum și la problemele generate de creșterea nivelului șomajului în rândul populației tinere, puternic afectate de efectele crizei economice, pe de altă parte.

Siegfried Mureșan a evocat importanța pe care ar trebui să o aibă preocuparea pentru creșterea absorbției de fonduri europene, referindu-se la exemplul concret al unui program susținut cu 3,5 milioane de euro din fonduri europene, a cărui țintă sunt angajații disponibilizați de la Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii, preluat de compania Mechel. Proiectul finanțat din fonduri europene, pentru care Siegfried Mureșan a fost raportor în Parlamentul European, vizează recalificarea profesională a angajaților disponibilizați, în baza evaluării competențelor și abilităților lor profesionale, și derularea unor cursuri de reconversie profesională și calificare în meserii solicitate pe piața muncii. Măsurile vor fi urmate de înființarea unei întreprinderi sociale, menită să asigure locuri de muncă pentru mai mult de 250 de persoane, într-o primă etapă de derulare a proiectului.

Nu am promis un milion de locuri de muncă, la fel ca Victor Ponta, pentru că știam că nu pot să le fac”, a declarat europarlamentarul PMP, precizând că target-ul final al proiectului este acela de a asigura locuri de muncă pentru o mie de persoane disponibilizate de Combinatul Mechel. Locurile de muncă din industrie sunt mai stabile, se pierd mai greu”, explică Siegfried Mureșan, adăugând că, în situații de criză economică, primul afectat este sectorul serviciilor. „Pentru locurile de muncă pierdute, cele din minerit, de exemplu, e nevoie de recalificare pentru meserii cu cerere. Siderurgia, la noi, nu mai este considerată un domeniu competitiv. În Luxemburg, însă, care are cel mai mare venit pe cap de locuitor, sectorul siderurgiei este în continuare competitiv. La noi este nevoie de reindustrializare cu produse de înaltă tehnologie”, spune europarlamentarul PMP, cu referire la posibilitățile de revitalizare industrială a zonelor defavorizate, cum este cazul zonelor miniere din Valea Jiului.

În ceea ce privește posibilitatea reducerii decalajelor între zonele în care rata șomajului este foarte scăzută (așa cum este cazul județelor din partea de vest a țării) și zonele în care rata șomajului ajunge la mai mult de 30%, Siegfried Mureșan a apreciat că o posibilă soluție o reprezintă sporirea mobilității forței de muncă, dar și un sistem educațional orientat spre nevoile pieței.

„Rețeta insuccesului marca Tăriceanu a constat în creșterea aparatului de stat și în creșteri de salarii și de pensii, la care s-a adăugat consumul excesiv”

Vorbind despre modul în care recent depășita criză economică a afectat economia românească, a explicat că o parte dintre efectele dure resimțite în plan social de către români și-au avut originile în lipsa de strategie și de viziune economică a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care a vulnerabilizat economia românească într-o perioadă, 2005 – 2007, în care toate premisele economice erau favorabile și pledau pentru nevoia de reformare și creștere economică. „Rețeta insuccesului marca Tăriceanu a constat în creșterea aparatului de stat și în creșterile de salarii și de pensii, la care s-au adăugat consumul excesiv, creditele obținute doar cu buletinul, împrumuturile la rate nesustenabile”, explică europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, adăugând că, în aceste condiții, criza economică, venită mai mult dinspre SUA, „ne-a lovit cu cămara goală”, iar investitorii străini și-au pierdut încrederea în noi.

În consecință, spune el, au fost necesare ulterior măsuri de stabilizare economică dure și impopulare. „Reformele economice trebuie făcute în vremuri economice bune. Guvernul condus de Emil Boc a trebuit să facă acele reforme, pentru că Tăriceanu nu reformase economia”, a precizat europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, oferind drept exemple și alte țări europene care, datorită determinării cu care au pus în practică reformele economice impuse de situația de criză, și-au stabilizat situația: Germania, Suedia și Austria.

Locurile de muncă stabile și competitive sunt, cu precădere, apanajul sectorului privat”, mai spune europarlamentarul PMP, precizând că acesta este domeniul care susține o economie puternică și competitivă. Acesta afirmă că banul public trebuie investit în maniere care să genereze valoare adăugată și creștere economică, acestea constituindu-se în probe de gestionare eficientă a banilor publici, și nu măsurile cu caracter populist de genul reducerii CAS-ului sau al scăderii impozitelor – măsuri dezirabile, însă numai în condițiile în care se dovedesc sustenabile și nu generează găuri negre în economie care să sporească și mai mult gradul de îndatorare publică.

Bani europeni pentru tineri, alocați, dar neutilizați de Guvernul român

În ceea ce privește oportunitățile oferite tinerilor prin programe finanțate din fonduri europene, europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan a precizat că Uniunea Europeană a prevăzut alocarea, în intervalul 2014 – 2015, a opt miliarde de euro, pentru crearea de locuri de muncă pentru persoanele tinere, din care 212 milioane de euro sunt destinate tinerilor români. Rata de absorbție a acestor fonduri este zero”, a precizat Siegfried Mureșan, adăugând că intenționează să propună un amendament prin care să solicite posibilitatea de reeșalonare a banilor după termenul scadent indicat.

„Cel mai bun indicator în evaluarea unui candidat este ceea ce acesta a făcut deja, nu ceea ce declară că va face”

Referindu-se la situația politică din acest moment și la oferta de candidați care sunt competitorii candidatului PMP la Preşedinţie, Elena Udrea, Siegfried Mureșan a apreciat că „Victor Ponta este un apărător al corupților și nu e un candidat de votat”, în vreme ce Klaus Iohannis, deși se revendică a fi un candidat de dreapta, are dificultăți majore în a se legitima ca atare, în condițiile în care în biografia sa politică se regăsesc episodul din 2009, atunci când și-a asociat imaginea cu candidatul PSD la alegerile prezidențiale Mircea Geoană, și cel din vara lui 2012, la referendum, atunci când reprezentanții USL „au făcut țăndări statul de drept” și când „vioara întâi au fost Ponta și Voiculescu”. Episod de care, a apreciat europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, Klaus Iohannis nu s-a dezis, invocând drept argument pentru reacția negativă a Cancelariilor occidentale în raport cu atacul la democrație din vara lui 2012 „erori de comunicare ale Guvernului”. „Guvernul SUA nu reacționează pe baza unui titlu apărut la televizor sau în presă”, precizează, însă, europarlamentarul PMP, catalogând acest gen de abordare drept „cel puțin amatoricească”. Prin urmare, mai spune el, „care este deosebirea între candidatul Victor Ponta și candidatul Klaus Iohannis este greu de precizat”, adăugând că, în evaluarea unui candidat, „cel mai bun indicator este ceea ce acesta a făcut deja, nu ceea ce declară că va face”, întrucât, argumentează el, „cine a mințit o dată, va mai minți și cine a plagiat, o va mai face o dată”.

Print Friendly, PDF & Email