Monica Macovei: „Nu văd motivele de milostenie în cazul lui Becali, are tot ce îi trebuie acasă”

Europarlamentarul P.D.L. Monica Macovei spune că nu vede motivele de milostenie în cazul lui Gigi Becali, spunând despre acesta că „are tot ce îi trebuie acasă” şi că faptul că face parte din lumea fotbalului sau „umblă cu Biblia în mână” nu înseamnă că trebuie să iasă mai devreme din închisoare.

monica-macoveiÎntrebată vineri, într-o conferinţă de presă la sediul P.D.L. Timiş, dacă Gigi Becali ar trebui graţiat, europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei a spus că nu sunt motive pentru acest lucru: „Mai degrabă nu. Graţiezi de cineva care e în nevoie, un om în vârstă şi bolnav, nu văd de ce să graţiezi un om care are tot ce îi trebuie acasă, a cărui privare de libertate nu afectează, care nu are o boală de care nu se poate trata în regimul penitenciar. Nu văd motivele de milostenie, că asta înseamnă graţierea individuală, un motiv de compasiune. Becali nu se află în această situaţie. Acum văd că se umblă la populisme, fotbalul ne interesează, ne place, eu nu gândesc în aceşti temeni, că dacă eşti om de fotbal sau dacă umbli cu Biblia în mână ieşi mai devreme din închisoare. Şi eu cred în Dumnezeu, dar nu scot Biblia pe geam toată ziua”.

Aceasta a adăugat că şi ea îşi doreşte să fie mai bogată, însă nu face schimburi de terenuri cu Statul: „Dacă faci un schimb de terenuri între o persoană privată şi stat şi terenul lui X valorează un leu şi terenul statului valorează un milion de lei, vi se pare simplu? Cum e să faci un schimb cu statul în care îţi bagi în buzunar un teren care valorează mai mult decât terenul tău, doar pentru că îl cunoşti pe un ministru? Şi eu vreau să fiu mai bogată, dar asta nu înseamnă că fac acum aşa ceva”.

În 4 februarie, premierul Victor Ponta anunţa că ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali, pe care analizează dacă o va trimite preşedintelui cu aviz pozitiv sau negativ. Primul-ministru spunea că, dacă ar fi ministru, ar propune acest lucru deoarece graţierile trebuie gândite în „beneficiul societăţii”: „Există o cerere făcută la Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei m-a informat şi urmează să ia o decizie. Eu cred că… Nu, nu pot să spun. Dacă aş fi ministrul Justiţiei, aş propune preşedintelui acest lucru, dar nu sunt, este o decizie care aparţine ministrului Justiţiei”, spunea, citat de Mediafax, Victor Ponta, întrebat dacă este de acord cu graţierea lui Gigi Becali. El preciza că ministrul Justiţiei este cel care poate decide dacă înaintează o astfel de cerere preşedintelui ţării cu aviz pozitiv sau negativ şi că preşedintele este cel care graţiază.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1Tv, că Ministerul Justiţiei, condus de „vărul premierului”, Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind graţierea lui George Becali. „Am aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, dat de vărul prin alianţă al premierului. Iar el iese şi spune că l-ar pune în libertate. Cum etichetaţi un astfel de om?”, a spus Băsescu.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Print Friendly, PDF & Email