Indexarea cu 5% a pensiilor și abrogarea legii care interzicea cumulul pensiei cu salariul nu sunt percepute de către președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu ca măsuri cu potențial destabilizator pentru economia României. Tăriceanu a admis, însă, public, că, până în acest moment, creșterea economică anunțată de Guvern nu a produs niciun efect concret care să se reflecte în creșterea nivelului de trai al populației.
Evocata, de către Guvern, creștere economică nu se reglectă în acest moment în nivelul de trai al populației, a admis, joi, la Timişoara, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a opinat, însă, că acest aspect poate fi justificat și prin faptul că, potrivit propriei opinii, „perioada de criză din Europa nu este încheiată”.
Esențial, însă, pentru relansarea economiei este procesul de reindustrializare a țării, adaptată exigențelor momentului și diferită de modelul României industrializate din anii comunismului, a opinat Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a apreciat și că, acum, din punct de vedere al structurilor economice existente, „economia României este comparabilă cu economiile străine”. Președintele Senatului a menționat că își întemeiază această concluzie inclusiv pe rezultatele unui studiu elaborat de către o echipă de experți internaționali în domeniul economic, adăugând că, în opinia sa, imperativul momentului îl constituie reducerea decalajelor. „E nevoie ca România să reușească o creștere economică de 1,5 – 2 puncte procentuale peste media europeană”, declară preşedintele PLR, precizând că această creștere ar constitui o premisă pozitivă, care s-ar putea cuantifica ulterior în creșterea nivelului de trai al populației.
Potrivit opiniei sale, promisiunile Guvernului, legate de indexarea cu 5% a pensiilor, reprezintă o măsură justă care, potrivit propriilor opinii, nu este corelată conjunctural cu perioada premergătoare alegerilor prezidențiale: „Nu am văzut că se oferă foarte mult. Trebuie să se indexeze (pensiile – n.r)”. Președintele Senatului apreciază că nu se poate critica a priori indexarea pensiilor cu 5%, atâta vreme cât măsura nu afectează menținerea echilibrului macroeconomic și se dovedește sustenabilă.
În contextul discuției, a precizat și că apreciază drept pozitivă decizia recentă a Camerei Deputaților de abrogare a legii care interzicea cumulul pensiei cu salariul, adoptată de Guvernul Emil Boc. Şi a opinat că sunt persoane care aparțin unor categorii profesionale ce trebuie lăsate să își manifeste, neîngrădit de vârstă, capacitățile creative și intelectuale, și care trebuie lăsate să muncească „atât cât își doresc și cât pot”, întrucât piața muncii este una concurențială, iar performerii din orice domeniu reprezintă un beneficiu social și nu o amenințare pentru echilibrul pieței muncii. „Vârsta de pensionare, la noi, este neadecvată în raport cu UE. În Danemarca, de exemplu, vârsta de pensionare este de 72 de ani.” Statul asistențial trebuie să fie, însă, pentru cei care nu au capacitatea de a munci și de a-și valorifica potențialul profesional până la vârste înaintate”, și-a argumentat poziția Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat joi la Timişoara, împreună cu Daniel Chiţoiu. Alături de preşedintele PLR Timiş, senatorul, fost liberal, Petru Ehegartner, au vizita fabrica Elba, iar apoi au susţinut o conferinţă de presă.
Ultimele comentarii