Dr. Florin Bîrsăşteanu spune că îşi propune să schimbe sistemul din rădăcini

Manager pentru o lună la Spitalul Clinic Judeţean Timişoara

Dr Florin BirsasteanuPreşedintele P.S.D. Timişoara, Sorin Grindeanu, a anunţat, azi, ca validată candidatura lui Florin Bîrsăşteanu. O candidatură motivată mai mult de voinţa partidului şi de interesele politice, admite medicul Florin Bărsăşteanu. Care recunoaşte că lucrul cel mai bun pe care l-ar putea face colegii săi de partid pentru sine ar fi acela de a-l lăsa să se ocupe pe mai departe de domeniul său profesional. Mai ales că preţul impus pentru acceptarea candidaturii a fost, se pare, numirea în postul de manager al Spitalului Judeţean Timişoara, poziţie din care a fost destituit zilele trecute liberalul Iulius Jugănaru.

 

„Medicii nu ar trebui să fie o categorie de asistaţi social”

Anunţând, miercuri, candidatura consilierului local dr. Florin Bîrsăşteanu pe Colegiul III Deputaţi ca un fapt cert, Sorin Grindeanu a precizat chiar că personal se va bucura dacă zvonurile legate de o posibilă competiţie cu fostul consilier prezidenţial Daniel Funeriu, din partea P.M.P.: „Să vină (Daniel Funeriu – n.red.) să dea piept cu electoratul, să vedem ce va rămâne de domnul Funeriu. (…) Timişorenii nu sunt naivi, să creadă tot ce zice domnul Funeriu”.  Sorin Grindeanu mai spune că, în acest moment, nu e nimeni situat la 80% în ce priveşte intenţiile de vot ale electoratului, dar că „nu suntem în postura de a-i trezi pe unii la realitate”.

La rândul său, referindu-se la candidatura sa la alegerile parlamentare parţiale, dr. Florin Bîrsăşteanu a declarat că hotărârea sa finală a venit mai greu, pentru că a fost nevoie să cântărească foarte bine toate aspectele pe care le implică: „Am intrat în luptă ca să câştig, nu ca să fac un exerciţiu electoral şi nici ca să îmi sporesc vizibilitatea în media. Am avut o vizibilitate bună ca medic şi ca director medical”.

În ceea ce priveşte perspectiva de a deveni parlamentar, Florin Bârsăşteanu a declarat că imaginea Parlamentului a fost degradată, mai cu seamă în decursul ultimului an, din pricina unor acţiuni în forţă, dirijate politic, faţă de parlamentari şi a precizat că personal îşi propune să acţioneze pe zonele sale de competenţă şi nu doar să facă act de prezenţă în Parlament. „Sănătatea a fost degradată ca sistem”, apreciază el, subliniind că domeniul este profund afectat de criză din pricina subfinanţării, lucru care a generat o criză de personal şi o criză morală, pe fondul demotivării personalului medical: „S-a ajuns la o saturaţie în ceea ce priveşte expectativa personalului medical de a fi puţin mai bine”. Acesta mai spune că, ţinând cont de perioada lungă de pregătire şi formare profesională a personalului medical, acesta ar trebui să aparţină vârfului piramidei sociale, nu unei categorii de asistaţi social. Florin Bîrsăşteanu mai spune că, în perioada guvernării Năstase, s-a implicat personal în susţinerea unui sistem de facilităţi pentru medicii rezidenţi din Timişoara, cărora a încercat să le asigure, împreună cu profesorul universitar Dan Poenaru, locuinţe în blocurile A.N.L. ale spitalului. Dar, adaugă el, din pricina unei administrări ineficiente, nu li se pot asigura medicilor rezidenţi nici măcar aceste facilităţi , pentru că o parte dintre aceste spaţii sunt fie „locuri de iubit ale unora, fie camere de rendez-vous pentru alţii”.

„Spitalul Judeţean nu este o rampă de lansare în lumea politicii”

Dr. Bârsăşteanu este de părere că, pentru o mai eficientă şi corectă administrare a banilor, Spitalul Judeţean – la conducerea căruia a ajusn zilele acestea, în urma destituirii unui liberal, dr. Iulius Jugănaru – trebuie condus de un manager din rândul personalului, şi nu de o persoană cu competenţe discutabile, venită exterior. Despre potenţialul său succesor, în eventualitatea în care va câştiga competiţia pentru desemnarea deputatului de pe Colegiul III, spune doar că va fi din interiorul spitalului, pentru că „oamenii nu vor mai accepta soluţii impuse” şi că „va fi un profesionist adevărat, care va beneficia de susţinere politică, dar nu va fi numit politic. Spitalul Judeţean nu este o instituţie oarecare, nu e o rampă de lansare în lumea politicii". Dr. Bîrsăşteanu mai spune că gestionarea destinelor Spitalului Judeţean s-a dovedit a fi „o căciulă mult prea mare” pentru fostul manager, medicul Iulius Jugănaru, şi că s-au petrecut în instituţie lucruri pe care „nu le poţi opri de azi pe mâine”, dar care au fost inoportune, tocmai pentru că au fost permise contracte ce au avut motivaţii de alt ordin şi pagube cu referire la care Florin Bârsăşteanu spune că se angajează să le remedieze prin aceea că foştii manageri, responsabili pentru situaţie le vor returna din buzunarul propriu.

Despre decizia de a accepta în acest moment numirea la conducerea Spitalului Judeţean, într-o perioadă în care se pregăteşte de o competiţie electorală, Florin Bîrsăşteanu dă de înţeles că aceasta nu este o motivaţie sau o recompensă de ordin politic, ci o responsabilitate asumată „într-un moment de mare criză”, când a considerat că trebuie să intervină, pentru a-şi valorifica competenţele şi experienţa acumulate în decursul celor peste 23 de ani de activitate. „Situaţia Spitalului Judeţean este tensionată, ministrul Sănătăţii a primit semnale în acest sens şi a realizat că trebuie să se întâmple ceva”, declară dr. Bîrsăşteanu cu referire la motivaţiile numirii sale intempestive. Şi adăugă că instituţia medicală are nevoie în acest moment de „un lider profesionist, profesional şi recunoscut de ceilalţi, care să mişte rapid lucrurile în zona de motivare a personalului medical”.

Despre modul în care se va implica în gestionarea destinelor spitalului după ce va ajunge în Parlament, după o carieră de manager de mai puţin de o lună, declară, ambiguu, că va monitoriza îndeaproape situaţia, pentru că aceasta se suprapune cu zona sa de competenţă şi pentru că „e spaţiul în care m-am format şi care nu îmi este indiferent” şi pentru că „sunt lucruri pe care le faci cu inima” şi al căror impact îl poţi potenţa cu raţiunea, iar aceste aspecte „trebuie să meargă mână în mână”.

Print Friendly, PDF & Email