La sediul Primăriei Timișoara a avut loc, azi, o întâlnire referitoare la contextul actual generat de pandemie, precum și la situația refugiaților și a migranților, prezenţi în număr relativ mare, în ultima perioadă, la Timişoara.
“Avem, la Timișoara, o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung aici. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, cu probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Dominic Fritz spune că cei mai mulți migranți depistați pe străzile Timişoarei provin din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală îi poate doar îndruma să se întoarcă acolo. Primarul a dat ca exemplu un un grup de migranţi, depistaţi ieri într-o acțiune a Poliției Locale: e vorba despre 31 de migranți din cinci centre din țară, chiar și de la Rădăuți, Maramureș etc. și de la cel din Timișoara.
“Situația este încă stabilă și trebuie luate măsuri pentru a fi menținută sub control, una dintre măsuri fiind de carantinare în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătății”, a mai spus Dominic Fritz.
Reprezentantul UNHCR România a declarat că apreciază eforturile făcute pe această linie de Timișoara, dar măsurile luate de administrția locală sunt pe termen scurt și ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel. Reprezentanții instituțiilor administrației locale, prezenţi la discuţii, au subliniat că sunt probleme cu legislația neclară,
De aceea, edilul Timișoarei se va afla mâine, 16 februarie, la București pentru a se întâlni cu ministrul de Interne, Lucian Bode, căruia îi va prezenta şi lista cu problemele din legislație care i-au fost aduse al cunoştinţă de autorităţile locale.
La întâlnirea organizată de Primăria Timişoara au participat, alături de Dominic Fritz, reprezentantul OMS în România, Miljana Grbic, Cassandra Buţu, specialist sănătate publică în cadrul OMS România, Nisreen Rubaian, reprezentant UNHCR România, Marius Ungureanu, consilier personal al ministrului Sănătății, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Flavius Cioca, directorul Poliției Locale Timișoara, Dumitru Domășnean, directorul Centrului de Refugiați din Timișoara, Gabriel Vasilescu, şi comisarul-șef Mihail Erlik, de la Inspectoratul Judeţean al Poliției de Frontieră Timiş.
Ultimele comentarii