Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara solicită demisia directorului Bibliotecii Centrale Universitare Timișoara pe motiv că le-a restricționat „dreptul prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă”. Prin astfel de afirmaţii, OSUT dovedeşte însă că dezinformează şi manipulează. În realitate, studenţii au acces gratuit la servicii oferite de bibliotecă.
Înfierare publică
La şedinţa Senatului UVT care a avut loc joi, 27 octombrie, președintele OSUT, Andreea Argeşeanu, a supus dezbaterii „problema stringentă a restricționării dreptului prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă”, transmite OSUT, într-un comunicat de presă. Adăugând: „Deși erau așteptate clarificări care să justifice rațiunile pentru care legea și dreptul studenților au fost ignorate, reprezentanții studenților au primit din partea domnului director doar acuzații nefondate și jigniri directe la adresa asociațiilor studențești care au avut curajul să se poziționeze public împotriva deciziei de sfidare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022, care reglementează accesul gratuit la serviciile BCU.”
Studenţii din OSUT mai spun că îşi exprimă „profunda indignare față de atitudinea lipsită de orice principiu al profesionalismului” și condamnă „încercarea de defăimare și intimidare a asociațiilor studențești în ședința plenară a Senatului UVT”, susţinând că au fost numiţi „mincinoși”, „dezinformatori”.
„Deși prevederile legale în vigoare sunt suficient de clare conducerea BCUT nu consideră că încalcă vreun drept al studenților, ba mai mult, oferindu-i ca exemplu de «bună practică» și pe colegii de la Biblioteca Central Universitară «Mihai Eminescu» Iași. Instituția care ar trebui să faciliteze accesul la educație pentru studenți, atât prin lege, cât și din considerente principiale, a devenit doar o sursă de venit”, se mai arată în comunicatul OSUT.
Conducerea acestei organizaţii susţine că, atâta vreme cât bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, „taxele pentru așa-zisele pachete «de lux», sunt aberante și abuzive. Mai mult de atât, dacă până anul trecut serviciile BCUT erau taxate cu 30 de lei, în acest an, pentru pachetul premium, care nu conține de fapt facilități «premium», prețul a crescut la 50 de lei, într-un mod total nejustificat.”
Suplimentar faţă de aceste acuze aduse public directorului BCUT, prof. univ. Vasile Docea, conducerea OSUT îl acuză şi de „încălcarea flagrantă și cu bună știință a legii”, de „conduită lipsită de orice principiu al colegialității sau respect”, solicitând public „demisia de urgență” din funcția de director și revizuirea „interpretării discriminatorie” asupra prevederii din Legea nr. 1/2011.
Cum stau lucrurile în realitate
Spre deosebire de anii trecuţi, când trebuiau să plătească legitimaţia de acces, studenţii au acces gratuit la cărţi şi servicii oferite de Biblioteca Centrală Universitară Timişoara. Ceea ce dovedeşte că invocarea de către OSUT a „restricționării dreptului prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă” este falsă.
Începând cu 1 octombrie 2022, Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara a pus în aplicare prevederile articolului 202 din Legea Educației (Legea 1/2011), modificat prin Legea nr. 9/2022, privind accesul gratuit al studenților din învățământul superior de stat „la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare şi bibliotecile centrale universitare”. Astfel, BCUT eliberează legitimații gratuite, în baza cărora studenții din învățământul superior de stat au acces la următoarele servicii, incluse Pachetul serviciilor de bază – gratuit/an universitar. Acesta include:
emitere card de bibliotecă;
vizarea anuală a cardului;
acces la sălile de lectură;
acces la bazele de date abonate;
acces internet wireless;
acces catalog electronic şi tradiţional;
acces la sesiunile de orientare în bibliotecă;
referinţe prin e-mail (serviciionlinebcut.ro)
acces la evenimentele organizate de BCUT;
împrumut la domiciliu pentru 5 publicații (simultan) pentru 7 zile;
procurarea gratuită a Revistei „Lecturn”, publicată de bibliotecă.
Furnizarea gratuită de către BCUT a acestor servicii acoperă pe deplin obligația impusă de articolul 202 al Legii Educației, subliniază reprezentanţii bibliotecii. În plus, spun aceştia, “lista gratuităților cuprinde și o serie de servicii care exced accesul la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice, prevăzut de lege (de exemplu, accesul gratuit la internet, fie de pe computerele bibliotecii, fie cu dispozitivele proprii ale studenților; instruirile privind orientarea în bibliotecă; accesul la diferite evenimente etc.). În felul acesta, BCU Timișoara respectă întocmai prevederile legale și, în plus, vine în întâmpinarea nevoilor de informare și culturale ale utilizatorilor.”
În afara acestei liste de servicii gratuite, BCUT” oferă câteva servicii suplimentare, pe bază de tarife, care pot fi achiziționate opțional de utilizatori. Acestea sunt incluse într-un Pachet servicii suplimentare, care costă 50 de lei/12 luni şi care include, pe lângă serviciile din pachetul de bază, alte opt servicii care se referă, printre altele, la acces la biblioteca digitală, întocmire de bibliografii sau scanări de câte 90 de pagini pe zi:
împrumut la domiciliu pentru 10 publicaţii (simultan) pentru 14 zile;
prelungire publicaţii împrumutate;
rezervare publicaţii;
înştiinţare cărţi întârziate via e-mail;
consiliere accesare baze de date;
acces biblioteca digitală;
solicitare scanare (3 solicitări a maximum 30 pagini/solicitare/zi);
3 bibliografii a câte 10 titluri/an;
notificări trimestriale cu noutăţile intrate în bibliotecă.
Oferirea acestor servicii suplimentare – declară reprezentanţii BCUT – se face cu respectarea strictă a reglementărilor legale, înainte de toate a Legii Bibliotecilor din 2002, care prevede, la articolul 6, că bibliotecile de drept public „pot oferi servicii, stabilite prin regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, pe bază de tarife”.
„Serviciile pe bază de tarife sunt grupate într-un pachet al cărui preț a fost aprobat de Consiliul de Administrație (50 de lei anual). Prețul pachetului este mult inferior costurilor serviciilor luate individual, iar gruparea lor sub un singur tarif a fost făcută tocmai pentru a ușura efortul financiar al celor care doresc sa beneficieze de ele. Furnizarea acestor servicii pe bază de tarif nu împietează în niciun fel asupra dreptului de acces al studenților «la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice», stabilit prin Legea Educației”, declară reprezentanţii BCUT.
Aşadar, conducerea OSUT – care numeşte BCUT „afacere profitabilă de pe urma studenţilor care au îndrăznit să-şi ceară dreptul la educaţie” – dovedeşte că dezinformează şi manipulează. Şi studenţii pe care îi reprezintă, şi, prin trimiterea la presă a comunicatului, publicul larg. Cui foloseşte o astfel de ieşire în decor?…
Update, 31 octombrie 2022.
Într-un comunicat comun, semnat de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, şi directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara, prof. univ. dr. Vasile Docea, se transmite că, în condițiile în care la nivel național este definit contextul legal care permite bibliotecilor universitare să perceapă pentru serviciile oferite anumite tarife, dar ținând totuși seama de dorința și nevoile studenților de a avea aces gratuit la documentare, au fost găsite soluții prin care interesele și scopurile definitorii ale celor două instituții să fie atinse.
„Astfel, în urma discuțiilor purtate, s-a agreat ca serviciile ofertate de Bibliotecă, atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice și de cercetare ale Universității, servicii care se referă la accesarea colecțiilor și a bazelor de date, precum și serviciile conexe acestora, să fie gratuite. Întregul demers vizează complinirea principiilor și direcțiilor de dezvoltare pe care cei doi parteneri instituționali și le-au asumat ca factori importanți în procesul complex de definire a tuturor generațiilor de studenți, cadre didactice și de cercetare, inclusiv prin responsabilizarea socială a acestora”, se mai arată în comunicatul de presă al UVT şi BCUT.
CCR a scos-o, așadar, din cursa electorală prezidențială pe Diana Șoșoacă, unul dintre politicienii cei mai toxici în raport cu democraţia şi valorile democratice occidentale. Un act de sanitație. (Citiţi mai departe.)
Teatrul German de Stat Timișoara anunţă că a început repetițiile la o nouă premieră, spectacolul pentru copii Poveste de Crăciun, o adaptare… [citeste mai mult]
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea sau restricționarea traficului rutier în cateva zone din oraș, în vederea… [citeste mai mult]
Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste cu… [citeste mai mult]
Unde de niciunde este un proiect sub forma unui fir împletit între știință, artă și viață adresat scenei de artă, cadrului științific,… [citeste mai mult]
Galeria de artă contemporană Meta Spațiu deschide expoziția solo a artistului Sorin Scurtulescu, intitulată Bloom. Artistul surprinde florile într-un moment de imobilitate… [citeste mai mult]
Filiala Timiş a Uniunii Scriitorilor din România a anunţat nominalizările la premiile literare pentru anul editorial 2023. Secţiunea Poezie Șerban Foarță,… [citeste mai mult]
Site-ul Timpolis utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care Timpolis prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Ultimele comentarii