Nicușor Dan: “USR vrea interzicerea accesului la funcția publică pentru mai multe infracțiuni decât în prezent”

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat azi, la Timișoara, că formațiunea sa dorește extinderea plajei de infracțiuni la care să se aplice sancțiuni complementare care să interzică făptuitorului ocuparea unei funcții publice pentru un număr de ani, în funcție de infracțiune.

 

Colegii mei (juriști – n.r.) vor veni cu o propunere de modificare a Codului Penal, în care o să introducă această sancțiune complementară. (…). Ei au studiat deciziile Curții Constituționale, practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu moralitate îndoielnică în funcția publică și dreptul individual de a fi ales. Soluția găsită de ei și pe care o vor înainta ca proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracțiunile prevăzute de Codul penal, în afară de sancțiunea penală prevăzută de cod să existe o sancțiune complementară, pe care judecătorul să o pronunțe și care să-i interzică accesul la funcția publică un număr de ani în funcție de infracțiune”, a declarat Nicușor Dan, citat de Agrepres.

Potrivit acestuia, în momentul de față sunt doar șapte astfel de infracțini pentru care se aplică obligatoriu sancțiunea complementară menționată, pentru altele 70 ea este opțională, iar pentru restul infracțiunilor nu este prevăzută deloc.

Print Friendly, PDF & Email