Despre „Ce-i în sufletu’ lu’ Liviu”, într-o seară, la Timişoara

Timișorenii sunt invitați la un eveniment inedit de critică socială, propus de artista vizuală Ana Kun, care dă voce gândurilor ascunse și neascunse ale personajului politic Liviu.

 

Evenimentul are un fond caritabil și va avea loc în 6 noiembrie, începând cu ora 19, la Reciproc Cafe, strada Mărășești, nr 14.

Desenez pentru a înțelege ce se întâmplă, deci era de așteptat să desenez despre Liviu, după ce am tot desenat despre proteste, mitinguri, manifestații. Cui îi pasă ce-i în sufletul lui Liviu și la ce folosește? Din contră, să-l umanizezi face ca lucrurile să piardă din claritate, claritatea noastră exprimată-n opinii și cui servește asta? Am făcut desenele astea nu pentru a înțelege ce-l mișcă pe Liviu, ci pentru că prezența lui de tăvălug mă strivea și pe mine împreună cu cei din Teleorman și din București, din casă și din stradă, susținători și opozanți deopotrivă. Așa am știut să-i reduc proporțiile până ce a ajuns mic, cât să intre într-un fanzin, cât să nu mai copleșească pe nimeni, cât să nu dau în damblageală”, explică Ana Kun care, în ultimul său fanzin (publicație independentă fără ISBN), dă voce gândurilor ascunse și neascunse ale personajului politic Liviu.

Publicațiile au fost realizate de la început cu scopul colectării de fonduri pentru o cauză socială, de care să beneficieze locuitorii din județul Teleorman. După mai multe căutări, artista a ales să susțină proiectul Cu Cărțile pe uliță, realizat de Relu Voicu.

“Fanzinul ăsta este reparația mea pentru locuitorii din Teleorman de care a profitat Liviu și de care fac mișto oamenii frumoși alături de care am protestat și noi și ei. Un lucru e clar: încasările vor fi donate integral lui Relu Voicu, din comuna Scrioaștea, județul Teleorman, care e mult mai mult decât un om care-i rezistă. Banii îl vor ajuta pe Relu în proiectul său Cu cărţile pe uliţă, o rețea de mini biblioteci ambulante care atât se va extinde până ce toată România rurală și urbană va citi câte-o carte faină la coadă la urna de votare”, mai spune Ana Kun.

O seară în Teleorman va prilejui discuții informale între participanți și artistă, precum și o întâlnire virtuală cu Relu Voicu și Carmen Dumitrescu, jurnalist în Teleorman, care vor prezenta mai multe informații despre acțiunile în care sunt implicați și despre impactul acestora.

Donația recomandată pentru un fanzin este de 20 de lei, acestea putând fi achiziționate în seara evenimentului sau ulterior din trei centre din Timișoara: Ambasada, MISC și Reciproc Cafe.

Publicarea s-a făcut cu fonduri AFCN, prin Asociația Culturală Contrasens, în cadrul evenimentului MAD(e) in Romania, un proiect-manifest ce se desfășoară zilele acestea la Timișoara, construit în jurul energiei acumulate în proteste, care aduce împreună 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film și 16 cercetători în arte vizuale și discipline adiacente.

 

Print Friendly, PDF & Email