Despre sensul politicii, despre democrație și povara populismului, la o lansare de carte, la Timişoara

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, îşi lansează la Timişoara cel mai recent volum, Mai are politica vreun sens? Instrumentele democrației și povara populismului, apărut anul acesta, la Editura Humanitas.

 

Lansarea cărţii Mai are politica vreun sens? Instrumentele democrației și povara populismului va avea loc joi, 12 iulie, de la ora 18.30, la Librăria La două bufniţe. Alături de autor vor vorbi Daniela Rațiu,  Vasile Popovici, Melania Cincea şi Enache Tușa.

Volumul, spune Radu Carp, reuneşte mai multe texte prin care a încercat să ofere un potenţial răspuns la întrebarea dacă politica mai are, astăzi, vreun sens. “De asemenea, mi-am propus să identific modalităţi posibile pentru a depăşi neîncrederea faţă de politică, atât de prezentă în spaţiul public contemporan. Întrebarea rămâne deschisă, dar argumentele necesare formulării unui răspuns vor putea fi mai bine articulate în urma parcurgerii acestui volum”, explică autorul.

Vladimir Tismăneanu, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea Maryland, SUA, îl numeşte pe Radu Carp este un observator subtil, rafinat și întotdeauna avizat al realităților politice pe care le explorează cu calm și obiectivitate. Iar despre noua sa carte spune că “propune un persuasiv îndreptar analitic pe teme de o intensă actualitate precum criza reprezentării, resurecția populismelor, ofensivele naționaliste și alte amenințări la adresa valorilor și instituțiilor liberale. În acest volum, Radu Carp îmbină exemplar profesionalismul riguros cu un consecvent angajament democratic”.

La rândul său, Ioan Stanomir, profesor de Drept constituţional la Universitatea din Bucureşti, îl consider pe Radu Carp o voce a lucidităţii democratice. “Intelectual demo-creştin, lectura pe care o dă politicii se întemeiază, simultan, pe rigoarea conceptuală şi pe fermitatea angajamentului etic. Rândurile lui furnizează un îndreptar şi un ghid de bune practici. Refuzul de¬magogiei este posibil doar prin acceptarea demnităţii umane. Este lecţia pe care textele lui Radu Carp o oferă celor de azi, spre a evita cântecul de sirenă al rătăcirilor mesianice”, mai spune Ioan Stanomir.

Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are un masterat în Studii europene și Relații internaționale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (1996) și este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” (2002).

 

Citeşte şi: Profesor universitar Radu Carp: „Curtea Constituţională a României devenit un actor politic”

Print Friendly, PDF & Email