Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, pasibil de închisoare, pentru deţinerea mitralierei AKM

Într-un răspuns la o solicitare de informaţii trimisă Poliţiei Române, în care întrebam dacă este legală păstrarea unei mitraliere militare tip AKM de către o persoană – cu referire la declaraţiile deputatului PSD Cătălin Rădulescu –, IGPR transmite că mitralierele AKM sunt destinate exclusiv uzului militar. 

 

După declaraţiile făcute, în 13 martie, de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, potrivit căruia este deţinătorul unei arme cu care a tras la Revoluţie, o mitralieră AKM, pe care a păstrat-o ca pe “o armă de panoplie” şi pe care este “pregătit să o folosească oricând”, a doua zi am solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române să răspundă la câteva întrebări:

Este legală păstrarea unei mitraliere militare tip AKM de către o persoană fizică?

În ce condiţii poate fi folosită, de către o persoană fizică, o mitralieră AKM?

Ce condiţii trebuie să îndeplinească o mitralieră AKM pentru a fi inclusă în categoria armelor de panoplie şi cine are drept să posede arme de panoplie?

Este legal ca o persoană condamnată definitiv să deţină permis de port-armă?

Într-o primă fază, IGPR a comunicat doar că, în 14 martie, Poliția Județului Argeș „s-a autosesizat și desfășoară activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor cu modificările și completările ulterioare.”

După o nouă solicitare de informaţii, Poliţia Română a răspuns ieri, comunicând că armele militare de tip AKM sunt destinate exclusiv uzului militar, iar deținerea lor nu este permisă nici persoanelor fizice, nici persoanelor juridice de drept privat.

De asemenea, transmite că mitralierele AKM nu pot fi transformate în arme de panoplie, dezactivarea armelor militare și trecerea acestora în circuitul civil nefiind reglementată prin dispozițiile legii speciale. „În conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, armele de panoplie sunt definite ca fiind arme de foc devenite nefuncționale ca urmare a dezactivării lor sau datorită gradului avansat de deteriorare, atestate de către un armurier autorizat și pot fi deținute de orice persoană fizică sau juridică, după îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege”, mai spun oficialii IGPR.

Potrivit art. 342 din Codul Penal, privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, „Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.” (…) Dacă faptele au ca obiect armele interzise – cum e cazul mitralierelor tip AKM – sau muniţiile aferente acestora, mecanisme ori dispozitive ale acestora, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Poliţia Română mai transmite că o persoană condamnată definitiv poate deține sau poate fi autorizată să dețină o armă letală doar în cazul în care nu a fost condamnată la închisoare pe viață sau la o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție. Deci, din acest punct de vedere deputatul PSD Cătălin Rădulescu putea deţine o armă, dar nu militară. În decembrie 2016, acesta a fost condamnat definitiv, pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, la un an şi şase luni de închisoare, dar cu suspendare.

Citeşte şi: Deputatul AKM e doar în vacanţă de la partid

În paralel cu ancheta Poliţiei Române, şi Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Cătălin Rădulescu, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta, referitoare la faptul că are o mitraliera AKM pe care este pregătit oricând să o folosească.

 

Print Friendly, PDF & Email