Zece ani de închisoare pentru capul unei reţele de falsuri imobiliare de peste un milion de euro

Ioan Sandner zis Ionelas Carpaci Foto EvzIonelaș Cârpaci, capul unei reţele de falsuri imobiliare de peste un milion de euro, a fost condamnat, în primă instanţă, la zece ani și patru luni cu executare de către Curtea de Apel Timișoara.

 

Ioan Sandner, cunoscut sub numele de Ionelaș Cârpaci, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Timişoara într-un proces început în 2011, care vizează cumpărarea ilegală a unui teren, tranzacţie imobiliară în care a făcut uz de o dispoziție falsă a primarului Timişoarei, datată noiembrie 2005. Potrivit acestei dispoziții, terenurile vizate au fost retrocedate unor români de naționalitate germană, persoane care nu existau în realitate. În anul 2006, noii proprietari au vândut terenurile unei firme care a ridicat, pe unul dintre amplasamente, un bloc cu zece etaje.

Potrivit aceleiaşi sentinţe, Kelemen Francisc a fost condamnat la patru ani şi zece luni închisoare, Barabaş Pal, la cinci ani şi opt luni închisoare, Sorin Todor Johann, la doi ani de închisoare, Petru Turpan, la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Notarul Teodora Notingher, Cristina Vasilescu, consilier juridic la Primărie, şi Remus Crudu, registrator la OCPI Timiş, au primit avertismente, iar Manuel Comșa şi Costel Măndoiu, inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara, au fost achitați.

În plus, prin aceeaşi sentinţă – care nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Cârpaci, Kelemen şi Barabaş trebuie să plătească Primăriei Timișoara 325.120 de euro, iar Cârpaci, singur, încă un milion de euro și daune morale de 100.000 de euro firmei de construcții care a ridicat un bloc cu zece etaje pe terenul revendicat ilegal.

Totodată, Curtea de Apel Timişoara a anulat mai multe contracte de vânzare-cumpărare prin care concubina lui Ionelaş Cârpaci a cumpărat, unul după altul, apartamentele din imobilul cu numărul 52 de pe bulevardul C.D. Loga.

Cazul acesta a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în momentul în care Ionelaș Cârpaci a încercat să-i vândă omului de afaceri timişorean, de origine siriană, Jabri Tabrizzi un teren de pe strada Romulus, pretinzând că este al unei cunoștințe. Verificările ulterioare au scos la iveală faptul că, printr-o metodă identică, Ionelaş Cârpaci intrase în posesia şi a altor terenuri din Timișoara, tranzacții imobiliare puse la cale împreună că Francisc Kelemen şi cu ajutorul unor angajați de la Cadastru şi de la Primărie şi al unor notari.

În octombrie 2010, în acest dosar fuseseră trimişi în judecată Sander Ionel, Kelemen Francisc, Comşa Manuel, Măndoiu Costel, inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara, Vasilescu Cristina, consilier juridic la Primărie, Turpan Petru, asistent registrator la OCPI Timiş, Crudu Remus, registrator la OCPI Timiş, notarul Luminiţa Notingher şi câţiva cetăţeni maghiari şi germani, membri ai reţelei. Notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, al cărei nume apărea în dosar, fusese scoasă de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind o amendă administrativă de 1.000 lei, scria presa locală.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara, având  aproape 150 de proprietaţi, majoritatea fiind în zona centrală a oraşului.

Print Friendly, PDF & Email