Prin intermediul PNRR România va primi, în următorii cinci ani, 29 miliarde euro. „Cel mai important element al aplicării acestui plan este dimensiunea reformei publice pe care Guvernul României și-a asumat-o”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea.
Comisia Europeană a aprobat, în această săptămână, Planul Național de Redresare și Reziliență pentru România, ceea ce înseamnă că, în următorii cinci ani, țara noastră va primi granturi și împrumuturi de 29,2 miliarde de euro, pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliența ca urmare a pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală.
„Planul NextGenerationEU al României este o foaie de parcurs ambițioasă către redresare și mai departe”, a fost replica președintei Comisiei Europene, Ursula von den Leyen, la finalul vizitei pe care a făcut-o, săptămâna aceasta, în România.
„Cel mai important element al aplicării acestui plan este dimensiunea reformei publice pe care Guvernul României și-a asumat-o prin această foaie de parcurs. Ursula von der Leyen a punctat importanța reformelor, arătând că toate eforturile trebuie să se concentreze pe implementarea la timp a seriei de 64 de reforme punctuale”, declară deputatul PNL Marilen Pirtea. Potrivit acestuia, în setul de reforme asumat de Guvern prin cadrul de planificare al foii de parcurs PNRR se află schimbările majore din sistemul de pensii, cel de sănătate, în educație, energie verde, digitalizare, dar și în domeniul justiției.
Pentru România, reaminteşte deputatul liberal, planul include 64 de reforme punctuale, 107 investiții și peste 500 de obiective de atins. Documentul aprobat de CE urmează să fie supus votului Consiliului European, care are o perioadă de aprobare de patru săptămâni, caz în care âara noastră urmează să primească până la sfârșitul anului 3,8 miliarde de euro (13% din total), fonduri de pre-finanțare. „Ulterior, România va solicita, de două ori pe an, noi tranșe de finanțare, asigurând respectarea obiectivelor și țintelor punctuale asumate, verificate la fiecare șase luni. Este un plan deosebit de ambițios, cu o secvențiere deosebit de riguroasă și intensă”, adaugă deputatul Marilen Pirtea.
Ultimele comentarii