Deputat Ovidiu Ganţ: „Niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care învăţătorul să nu predea limba română”

Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, carea aduce limitări majore în ceea ce privește susținerea orelor de limbă și literatură română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, este criticată de Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, care o consideră ilegală şi neconstituţională.

 

„Această prevedere este neconstituţională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale”, declară Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

În plus, spune el, această ordonanţă este ilegală, pentru că îi privează pe învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar să predea materiile din planul-cadru pentru care sunt calificaţi: „Toţi învăţătorii şi profesorii pentru învăţământul primar au studiat «Metodica predării limbii şi literaturii române în învăţământul primar», aspect atestat prin diplome şi foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat şi de obţinere a gradelor didactice au susţinut, pe lângă proba de limba maternă, şi proba de limba şi literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaţilor de la secţia română.

Ovidiu Ganţ atrage atenţia că niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care învăţătorul clasei (chiar dacă predă la clasele de minorităţi) să nu predea limba şi literatura română.

Prevederea din OG 9 este şi o eroare majoră din punct de vedere didactic, pentru că aceia care au fost formaţi şi perfecţionaţi în a preda la această grupă de vârstă sunt înlocuiţi de profesori a căror formare este pentru gimnaziu şi liceu”, mai spune deputatul FDGR.

Acesta se declară convins că toţi învăţătorii şi profesorii care predau în ciclul primar la secţia germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar şţi stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă: „O fac, cu siguranţă, mult mai bine decât unii membri ai Guvernelor care s-au succedat în ultimul an şi jumătate, inclusiv la MEN şi care aveau probleme la «genunche», tăiau «pamblici» sau, recent, «abrogă persoane».”

Deputatul Ovidiu Ganţ îi cere public prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, să abroge prin OUG „această aberaţie”.

Guvernul a adoptat, în la finalul lunii august, OG 9, care la art. 1 pct. 17 prevede predarea disciplinei de limba şi literatura română în şcolile cu predare în limba maternă de către alţi profesori decât învăţătorii sau profesorii care erau încadraţi la clasă în învăţământul primar la data respectivă.

 

Citeşte şi: Deputat PNL Marilen Pirtea: „Printr-o ordonanță dubioasă, Guvernul aduce limitări majore pentru învățători”

Print Friendly, PDF & Email