Deputat PNL Marilen Pirtea: „Se pregătește un ordin care riscă să afecteze și mai mult calitatea învăţământului preuniversitar”

Proiectul de Ordin care prevede încadrarea în regim de plată cu ora a personalului didactic din învățământul preuniversitar prezintă deficiențe majore, fiind o măsură care va perpetua atragerea în sistem a profesorilor slab pregătiți, în timp ce tinerii performanți se vor orienta în continuare spre alte domenii, avertizează deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Proiectul de Ordin care prevede încadrarea în regim de plată cu ora a personalului didactic din învățământul preuniversitar prevede, printre altele, ca posturile rămase libere să fie ocupate cu prioritate de către profesorii debutanți, utilizarea cadrelor didactice pensionate devenind excepția de la regulă, declară Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi , coordonatorul Comisiei de Educație a PNL.

Acesta atrage atenţia că a atribui, cu prioritate, debutanților posturile rămase vacante după încadrarea profesorilor titulari, în detrimentul cadrelor didactice pensionare, nu numai că nu rezolvă problema calității învățământului preuniversitar, ci riscă să o agraveze. „Nu este atât de importantă atragerea tinerilor în sistem, cât motivarea celor mai buni dintre aceștia în a dezvolta o carieră de dascăl. Foarte mulți tineri competenți sunt descurajați de timpul îndelungat pe care-l presupune urcarea în grila de salarizare. Astfel, este nevoie de asigurarea unui venit considerabil încă de la începutul carierei didactice. Calitatea, nu cantitate este importantă”, afirmă deputatul liberal.

Marilen Pirtea dă ca exemplu studiile realizate la nivelul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic al Universității de Vest din Timișoara, care arată că absolvenții acestei structuri consideră, în număr mare, că profesia de dascăl nu este atractivă din punct de vedere financiar. Astfel, anul acesta, din 379 de absolvenți ai cursurilor organizate de acest departament, doar 61 au ales să susțină examenul de titularizare, tinerii înclinând să urmeze o carieră în mediul privat.

Lipsa de motivare financiară a debutanților este o problemă de sistem în fața căreia Guvernul PSD-ALDE își arată neputința. La o analiză mai profundă, promovarea tinerilor în cariera didactică pare să ascundă disperarea Guvernului de a face economii la buget”, declară Marilen Pirtea. Adăugând  că este mai puțin costisitor să acoperi posturile plătind profesorii debutanți, decât cadrele didactice pensionare.

Din nou, prevalează economiile la buget în fața calității și a performanței. Același trend a putut fi observat în măririle salariale de până acum. Acestea nu au respectat decât un singur principiu, acela al populismului, nicidecum al performanței și al calității actului educațional”, conchide Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL.

Print Friendly, PDF & Email