A fi timișorean înseamnă, mai întâi de toate, să aderi la un set de valori, este de părere fostul ministru al Educației, timișoreanul Daniel Funeriu, reprezentant al PMP în competiția electorală pentru alegerile parlamentare parțiale de pe Colegiul III. Daniel Funeriu apreciază că o formă de revigorare a civismului, element definitoriu al spațiului Timișoarei, ar putea fi reprezentată de constituirea unor comunități de proximitate, care să îi scoată pe cetățenii orașului din experimentul izolării și al letargiei la care au fost supuși de către reprezentanții unor partide care și-au clădit puterea pe cultivarea unor mentalități de tip asistențial.
“Opțiunea lucidă o constituie susținerea celui mai puternic candidat al dreptei”
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat că mizează, pentru alegerile de duminică, pe “oamenii puternici și inteligenți, care au înțeles că trebuie să stea mereu cu fruntea sus și nu cu mâna întinsă” și despre care spune că sunt cetățenii care pot genera, prin mobilizarea lor, forța motrice necesară pentru a se opune democratic, prin vot, “electoratului captiv al PSD”.
Daniel Funeriu le-a lansat reprezentanţilor tuturor partidelor de centru-dreapta din Timișoara un apel de a evalua cu inteligenţă şi luciditate implicaţiile votului de duminică, despre care a afirmat că trebuie să fie un vot îndreptat în direcţia susţinerii intereselor cetăţenilor şi a intereselor Timişoarei. În context, a precizat că mai e timp pentru o mobilizare a forțelor în direcția susținerii “celui mai puternic candidat anti-PSD”. Și a precizat că acest timp care a mai rămas până la alegerile de duminică poate fi valorificat în direcţia abandonării orgoliilor care au împiedicat coagularea forţelor politice de dreapta înainte de alegerile europarlamentare.
Daniel Funeriu mai spune că, înainte de a lua decizia de a intra în competiţia electorală pentru Colegiul III Timişoara, au existat discuţii referitoare la susţinerea unei candidaturi unice a dreptei la Timişoara. Dar, a mai adăugat, argumentele invocate de partidele de centru-dreapta în favoarea susținerii unor candidaturi individuale, legate de capitalul de imagine care ar putea fi câștigat astfel, ar putea conduce la o dispersie, riscantă, a voturilor acordate dreptei de electorat.
În ce privește modul de evaluare a eficienței activității unui om politic, Daniel Funeriu a precizat că, dincolo de calităţile sale umane, un politician trebuie să dispună și de un capital de credibilitate, căci în Parlament, pentru a susţine proiecte de legi în interesul cetăţenilor, nu se merge doar cu o foaie de hârtie, chiar dacă propunerile care figurează pe ea sunt corecte, ci este necesară şi forţa de a trece aceste proiecte dincolo de bariera creată de rezistenţa la schimbare a unor “structuri mafiote transpartinice”.
“Nu am nimic de reproşat la nivel uman niciunuia dintre contracandidaţii mei”, a mai declarat reprezentantul PMP Daniel Funeriu, precizând că trebuie să prevaleze interesul Timişoarei și al timișorenilor şi că, din acest considerent, opţiunea trebuie să fie una pragmatică şi care să vizeze susținerea candidatului cel mai puternic al dreptei, “persoana care va putea reprezenta cel mai bine interesele timişorenilor la Bucureşti și care are și forța necesară pentru o activitate atât de importantă”.
“Cunosc foarte bine Timişoara oamenilor, Timișoara colegilor mei de clasă”, a mărturisit fostul ministru, adăugând, însă, că îi sunt cunoscute și “străfundurile politice ale Timişoarei”, despre care a apreciat că se constituie într-o veritabilă “mocirlă politică”.
“Am alocat 40 de milioane de euro pentru patru institute de cercetare din Timișoara”
Daniel Funeriu a mai spus că a optat, pe perioada mandatului său, să genereze măsuri care să producă rezultate concrete în ce priveşte ameliorarea calității educației, inclusiv în cele patru Universități timișorene: “Am alocat 40 de milioane de euro pentru patru institute de cercetare din Timișoara”.
Referindu-se la cei care decid, în prezent, destinul politic al Timișoarei, generând o “piață politică închisă”, fostul ministru al Educației afirmă că aceștia au creat, în beneficiul propriu, “niște suprastructuri numite partide, care se rotesc la putere și care își împart între ele banii publici”. Și că, într-un astfel de context, construit anume încât să predispună la perpetuarea unor compromisuri, unica soluție o reprezintă deconstruirea din temelii a sistemului. “Nu am motive să îl suspectez pe primarul Nicolae Robu că este lipsit de onestitate”, a declarat, în context, Daniel Funeriu, adăugând, însă, că, din punctul său de vedere, actualul edil al Timișoarei a fost făcut captiv al acestui sistem. Daniel Funeriu s-a referit și la o altă formă de captivitate: cea care îi face pe oameni victimele unor prejudecăți, ce pot fi lesne utilizate, prin distorsionarea sensului unor mesaje sau gesturi. Daniel Funeriu a exemplificat cu modul în care un grup de susținători ai PSD au înțeles să se raporteze la o situație recentă, legată de întâlnirea sa cu câţiva copii romi, în stația de lângă Catedrala Mitropolitană: “Un grup de simpatizanți PSD urla că Funeriu dă mere la țigani. Dar aceşti copii sunt egali cu toți ceilalți copii ai României”. Daniel Funeriu mai spune că şi pentru această minoritate, a întreprins personal măsuri concrete, atunci când a introdus clasa pregătitoare.
“Mesajul meu se adresează tinerilor care și-au luat bacalaureatul după 2011. (…) Vreau voturile oamenilor puternici și inteligenți.
Vreau voturile oamenilor vrednici ai Timișoarei și ai României, care înțeleg să stea cu fruntea sus și nu cu mâna întinsă”, a declarat Daniel Funeriu, adăugând că maniera în care PSD înțelege să își loializeze electoratul generează consecinţe nefaste pe termen lung, căci reprezentanții PSD cultivă astfel modelul păgubos al unui “electorat captiv”, încurajat să trăiască din ajutoare sociale.
“Banii publici trebuie să meargă la firul ierbii, în proiecte care să producă beneficii concrete pentru comunitate”
În ce privește obiectivele viitorului mandat de deputat, fostul ministru al Educației a precizat că își asumă un proiect menit să încurajeze manifestarea spiritului civic al cetățenilor, după modele care au fost funcționale în Timișoara pe care o cunoaște și către care aspiră. Daniel Funeriu a pledat pentru crearea unor comunități de proximitate, care să constituie cadrul de manifestare a spiritului civic în probleme în care nu este absolut necesară intervenția Primăriei sau a Guvernului.
De altfel, referitor la proiectele adresate comunităţii şi la încurajarea a ceea ce a numit o “atitudine de comunitate”, reprezentantul PMP a oferit un exemplu concret, pornind de la recenta retrogradare a ACS Politehnica Timişoara. Daniel Funeriu a declarat că echipa de fotbal pe care o cunoaște și în care se regăsește este acea echipă a Poli, din perioada adolescenței sale, care vedea în fotbal “o formă de manifestare a comunității” și “o atitudine de comunitate”.
“Banii publici trebuie să meargă la firul ierbii, în forme de manifestare de tip grass roots. (…) Dacă 11 mercenari ridică o cupă, aceasta nu reprezintă pentru comunitate niciun câștig, dincolo de câștigul de imagine de moment. Cu timișorenii vreau să câștigăm cupa și campionatul!”, a declarat Daniel Funeriu, precizând că fenomenul fotbalistic local capabil să genereze beneficii reale pentru comunitate nu constă cu niciun chip în “aducerea în Timișoara a unui Messi pe bani publici”, astfel de investiții fiind justificabile doar în măsura în care ele sunt făcute cu bani privați.
Ultimele comentarii