Daniel Funeriu: „E momentul zero al unei uniuni rapide a dreptei, care trebuie să se facă în jurul unui program”

Daniel FuneriuIncapacitatea liderilor politici de dreapta de a găsi soluţii eficiente, care să contracareze PSD, dublată de incapacitatea de asumare a eşecului, manifestată de majoritatea oamenilor politici de dreapta după anunţarea rezultatelor scrutinului din 25 mai, au fost sancţionate de către Daniel Funeriu. Acesta consideră că este nevoie de solidarizarea rapidă a dreptei în jurul unui proiect comun şi a unor politicieni care au dovedit că ştiu să plaseze interesele României şi ale cetăţenilor înaintea intereselor de partid. 

 

„România reală este situată departe de mizeria politică de la Bucureşti”

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care a candidat din partea PMP pentru un loc de parlamentar pe Colegiul III Timişoara, propune o analiză la rece a rezultatelor alegerilor de duminică, 25 mai, analiză care s-a situat într-un registru al asumării integrale a rezultatelor votului şi a implicaţiilor acestuia.

Reprezentantul PMP în competiţia de pe Colegiul III, Daniel Funeriu, care s-a plasat pe locul al treilea, după candidaţii care au reprezentat PSD şi PNL, a declarat că meritul pentru procentul de 18% obţinut – adică de aproximativ trei ori mai mult decât rezultatul obţinut de PMP la nivel naţional – le aparţine timişorenilor care au înţeles să acorde votul lor unei persoane care a asumat exerciţiul onestităţii până la capăt.

Eu nu m-am dezis nicio clipă de faptul că sunt băsist şi nici de faptul că am fost membru în guvernul Emil Boc”, a declarat Daniel Funeriu, care a adăugat că este mândru de trecutul său politic şi că se simte emoţionat, dar şi responsabilizat de rezultatele votului de duminică, apreciind că, prin rezultatele obţinute la nivel judeţean, şi care se situează mult peste scorul obţinut de partid la nivel naţional, „PMP a dovedit că este un partid de care trebuie să se ţină cont în judeţ”.

Referindu-se la rezultatele obţinute de el, Daniel Funeriu a adăugat că acestea reprezintă rodul unei munci în echipă a unor oameni fără experienţă politică şi că această colaborare a fost începutul unei lungi prietenii şi o şansă care i s-a acordat de a regăsi Timişoara şi de a conştientiza faptul că „România reală este situată departe de mizeria politică de la Bucureşti. Mai există speranţă în ţara asta”.

Daniel Funeriu mai spune că, după ce a stat cinci ani la București, îşi pierdusem speranța, „pentru că acolo sunt politicieni de foarte proastă calitate. Dacă am lua oameni de pe stradă din Timișoara și i-am pune miniștri, România ar duce-o mult mai bine”.

„Politica nu se face cu loseri, ci cu oameni puternici şi cu un proiect simplu”

Referindu-se la implicaţiile rezultatelor votului de duminică, Daniel Funeriu a catalogat drept ridicolă declaraţia preşedintelui PNL Timiş, Nicoale Robu, potrivit aprecierii căruia partidele de dreapta ar fi câştigat alegerile. „Matematic, partidele de centru-dreapta, ar fi bătut măr PSD-ul, însă doar dacă dreapta ar fi dat dovadă de solidaritate. Aşa, dreapta a pierdut alegerile”, a declarat fostul ministru al Educaţiei, adăugând că explicaţiile menite să convertească realitatea eşecului într-o victorie sunt poveşti.

Mai mult decât atât, a declarat Daniel Funeriu, în pofida rezultatului foarte bun obţinut în Timiş, situat peste media înregistrată la nivel naţional, asumă personal, ca pe un eşec, faptul că nu a înregistrat un rezultat doar de trei ori, şi nu de cinci ori mai mare decât scorul înregistrat la nivel naţional de PMP. Daniel Funeriu a întreprins şi o analiză, în termeni necruţători, a ceea ce a catalogat a fi un eşec generat de dezbinarea partidelor de centru-dreapta. În context, a amendat prestaţia liderilor şi a echipei PNL, care au adus partidului doar 15% din voturi, dar şi rezultatul de 12% obţinut „de un partid zis superorganizat”, tractat în campanie de eurocandidatul Monica Macovei, apoi rezultatul de 6,2%, situat sub aşteptări, obţinut de PMP şi un afiş, şi rezultatul de 2% obţinut de echipa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Asta, în timp ce „un măr şi Daniel Funeriu, secondat de o echipă formată din câţiva oameni care au înţeles să muncească onest, au obţinut 18%”.

Daniel Funeriu a sancţionat cu severitate şi scuzele invocate acum de oameni care timp de mai bine de zece ani „au vampirizat capitalul politic al lui Traian Băsescu”, dovedindu-se incapabili să asume individual eşecul partidelor de dreapta. Referindu-se la aceste persoane care s-au dezis de preşedintele Traian Băsescu, fostul ministru al Educaţiei a apreciat că, în loc să pună fiecare câte o cărămidă la temelia unităţii dreptei şi să rămână aproape de cetăţeni, au contribuit la eşecul dreptei.

E momentul  zero al unei uniuni rapide a dreptei, care trebuie să se facă în jurul unui program”, opinează Daniel Funeriu, enumerând, punctual, principalele repere ale acestui program, care ar trebui să conţină referiri la nevoia de continuare a reformelor statului iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, reafirmarea adeziunii României la valorile europene şi euro-atlantice şi asumarea politicii de vecinătate cu Republica Moldova.

Despre persoanele în jurul cărora ar trebui structurat proiectul „clar, limpede şi tranşant” al unificării dreptei, Daniel Funeriu este de părere că acestea trebuie să fie „acei oameni care au demonstrat că atunci când au avut puterea, au ştiut ce să facă cu ea”, iar astfel de exemple, în opinia lui, au dovedit că sunt preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc.  

Politica nu se face cu loseri, ci cu oameni puternici şi cu un proiect simplu”, avertizează Daniel Funeriu, referindu-se la conţinutul argumentelor menite să justifice eşecul PNL aduse, duminică seara, de edilul Nicolae Robu.„Somnul raţiunii PNL a dus PSD-ul la guvernare”, acuză Daniel Funeriu, precizând că solicitărilor sale de a susţine un candidat unic, adresate tuturor liderilor partidelor de centru-dreapta, li s-a răspuns cu un refuz, iar ultimul astfel de refuz a venit din partea preşedintelui PNL Timiş Nicolae Robu.

"Principala îndatorire a unui politician este aceea de a injecta încredere în comunitatea din care provine nu ură"

Cât despre motivele invocate de actualul edil al Timişoarei pentru a-şi susţine refuzul, fostul ministru al Educaţiei a oferit un răspuns principial, precizând că nu ar fi corect să facă publice argumentele invocate, fără acordul partenerului de dialog. Dar, a lăsat să se înţeleagă că o parte dintre motivaţiile care au dus la imposibilitatea coagulării dreptei au fost dictate de orientarea „cu faţa la partid”, nu cu faţa la proiect şi la interesele cetăţenilor: „Este un reflex atavic, regăsibil atât la nivel local, cât şi la nivel naţional”.

Daniel Funeriu a adăugat că responsabilitatea pentru scorul de 6,2% obţinut de PMP le revine tuturor celor prezenţi pe afişul de campanie al PMP. Şi, a mai precizat, oamenii politici trebuie să conştientizeze că “principala îndatorire a unui politician este aceea de a injecta încredere în comunitatea din care provine şi nu ură, dezbinare şi sentimente negative”, dar şi faptul că o campanie eficientă, orientată în direcţia susţinerii intereselor cetăţenilor, trebuie să pornească de jos în sus, “prin raportarea omului politic la voturile curate ale celor care cred în tine”.

În ceea ce priveşte modul în care ar trebui analizate rezultatele scrutinului de duminică, reprezentantul PMP Timiş Daniel Funeriu a declarat că trebuie luate în considerare doar cifrele reci şi concluziile logice desprinse din acestea.

Print Friendly, PDF & Email