Cum a ajuns un politician acuzat de plagiat, Victor Ponta, cel mai iubit dintre intelectuali? Se poate spune că pe aceeași filieră pe care partidul său, PSD, este cotat, în ciuda problemelor prin care a trecut, drept cel mai bun partid.
Victor Ponta, aflat de aproape patru ani în centrul unui scandal național și internațonal de plagiat al lucrării sale de doctorat – timp în care nici nu a demisionat din funcția de premier, din cauza acestui „amănunt” din CV, nici nu i-a fost retras titlul academic – a fost desemnat de către români drept cel mai apreciat intelectual român.
Nu vorbim despre concluzia trasă în urma unor răspunsuri la „Vax Populi”, ci la un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), răspunsuri oferite la întrebarea „Cine e intelectualul român pe care îl admiraţi?”. Din aceste rezultate se desprind două posibile concluzii.
Prima: Întrebarea adresată publicului a fost prost formulată (nu e clar dacă intenţionat, pentru a manipula sau pentru a discredita elita intelectuală, ori din eroare). A fost o întrebare cu final deschis, care a permis practic orice răspuns, în contextul în care realizatorii sondajului nu au avut certitudinea că întrebarea a fost înțeleasă de public. Ceea ce, din start, genera riscul unor răspunsuri eronate.
A doua: Majoritatea românilor intervievați au dovedit că nu cunosc nici măcar noţiunea de intelectual, confundând-o fie cu cea de om politic, fie de lider de opinie, care au un anumit nivel de notorietate publică. Așa se explică prezența în topul listei „intelectualilor români admirați”, a lui Victor Ponta, plagiator dovedit, iar la diferență de câteva procente față de acesta, a lui Corneliu Vadim Tudor, Klaus Iohannis și Traian Băsescu. Toți, înaintea lui Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Nicolae Manolescu și a altora… O dovadă în plus că multora le este necunoscută noțiunea de intelectual îl dă procentul de 12% dintre intervievați care, la întrebarea „Cine e intelectualul român pe care îl admiraţi?”, au răspuns „Nu știu”.
În februarie, cu patru luni înainte de alegerile locale, tot IRES, institutul înfiinţat de Vasile Dâncu, fost membru PSD, actual ministru al Dezvoltării şi Administraţiei, lansa un sondaj de opinie ale cărui idei principale buimăceau. Sondajul „Partidele politice din România – percepţii şi reprezentări”, a indicat că mai mult de jumătate dintre români ar prefera PCR-ul în locul oricărui partid democratic. Și a mai indicat că, în ciuda crize traversate de partidele veterane, PSD e în topul preferinţelor. O poziționare greu de înţeles dacă luăm în calcul câteva aspecte: 1. Recentul val masiv de proteste inițiat pe rețelele de socializare, continuat în stradă – unde zeci de mii de oameni au cerut, în noiembrie 2015, înlăturarea Guvernului social-democrat – și finalizat prin căderea Cabinetului Ponta. 2. Implicarea într-un şir de acţiuni premeditate ce au avut ca scop major fuga de Justiţie, încălecarea acesteia şi protejarea marilor corupţi. 3. Probleme cu legea la vârful partidului. Punerea sub acuzare, pentru fapte de corupție, a președintelui PSD, Victor Ponta, a liderului onorific, Ion Iliescu, pentru infracţiuni împotriva umanităţii. Condamnarea definitivă a secretarului general, Marian Neacșu, într-un dosar de corupție, și condamnarea în primă instanță a actualului președinte, Liviu Dragnea, pentru fraudă la referendumul din 2012. 4. Trimiterea în judecată și condamnarea, pentru acte de corupție, a numeroși președinți de Consilii Județene, primari, parlamentari, miniştri. Concluzia a fost fie că suntem pe punctul de a constata eşecul democraţiei – chiar dacă, la cum s-au mişcat lucrurile, în ultimul an, atât pe reţelele de socializare, cât şi în stradă, nu s-ar spune –, fie că se speră că unele informaţii din acest sondaj să influenţeze realitatea, prin demobilizarea electoratului de dreapta, aşteptându-se ca PSD să confirme la urne ceea ce se spune în sondaj, că e, adică cel mai bine cotat.
Deci, Victor Ponta a fost desemnat cel mai iubit dintre intelectuali – de fapt, în mentalul colectiv, ca politicianul cu cea mai mare cotă de popularitate, pe aceeași filieră pe care, cu o lună înainte, în perioadă pre-electorală, partidul său, PSD, a fost cotat drept cel mai bun partid și cel care reprezintă cel mai bine interesele străzii. Probabil, nu sunt întâmplătoare aceste sondaje, nici semnalele pe care le transmit subliminal.
E o mare problema cu studiile de opinie publica – nu sociologice, cum se zice, ca sociologia e altceva! – din Romania, ale domnului Dancu si ale altora, din punct de vedere stiintific-metodologic si in al doila rand din punct de vedere al independentei si credibilitatii politice : ele nu sunt transpartente, datele nu sunt verificabile, facute public, metodologia nu e precizata expres si nu respecta de multe ori anumite cerinte, asa cum ati remarcat in cazul de fata, intrebarea e complexa, din start, adica mult prea generala pentru a fi adresata unui esantion reprezentativ al populatiei (mai conteaza si timingul, framingul, esantionarea etc studiul opiniei publice e oricum o arta cu neajunsuri nu chiar o stiinta)