Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei: „Politicul nu are voie să intre în justiţie”

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei, care contribuit fundamental la redactarea celor trei legi ale justiţiei (pachetul de legi din 2004, modificat în 2005) care au asigurat apoi aderarea României la UE, atrage atenţia că, din punctul de vedere al respectării independenţei justiţiei, România se află într-un moment delicat.

 

Asociaţia pentru Comunicare Vizuală „Video Vest” în colaborare cu Federaţia Iniţiativa Timişoara a organizat, ieri, la Timişoara, o dezbatere despre asediul politicului asupra Justiţiei, dezbatere organizată sub titlul: „Justiţia sub asediu politic. Cum o apărăm?”.

Puterea politică versus justiţia independenta, o confruntare care a dominat scena publică a ultimilor doi ani, cu adevăruri, cu manipulări, cu minciuni. Aceste aspecte au fost aduse în discuţie într-o dezbatere cu doi dintre cei mai relevanţi apărători ai statului de drept: judecătorul Cristian Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 2011- 2017, şi Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei în 2004. Dezbaterea, care a umplut Sala Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Tudoran” Timişoara, a fost moderată de jurnalista Brînduşa Armanca.

Cristian Diaconescu – ministrul care, în urmă cu 14 ani, a contribuit fundamental la redactarea celor trei legi ale justiţiei (pachetul de legi din 2004, modificat în 2005) care au asigurat apoi aderarea României la UE – atrage atenţia că, din punctul de vedere al respectării independenţei justiţiei, România se află într-un moment delicat.

Acesta atrage atenţia că România, o ţară cu corupţie endemică, se află într-un moment de convulsii pentru că societatea se ridică împotriva clasei politice, care nu înţelege în ce situaţie se află şi ia măsuri pentru a aduce înapoi politicul în sistemul judiciar. „Asta se vede de afară”, declară fostul ministru.

Cristian Diaconescu spune că întrebarea care e adresată României din exterior este: „Ce se întâmplă la voi în ţară? O întrebare pertinentă. Intern se vede doar ca o luptă. Cine are dreptate, putem discuta, dar este o luptă care nu ar trebui să existe. În mod normal, justiţia nu ar trebui să nu aibă nevoie de sprijin sau de interferenţă politică. Trebuie să meargă, pur şi simplu. Sunt câteva mii de judecători şi procurori care, şi ei, se întreabă ce se întâmplă. Un singur lucru nu trebuie să se întâmple: politicul nu are voie să intre în justiţie”, a spus Cristian Diaconescu.

Într-un stat de drept, mai spune el, ar trebui transferate cât mai multe prerogative, legate de autodefinire, de autoreglementare, de la ministrul Justiţiei la sistemul judiciar, nu invers.

Cristian Diaconescu avertizează că derapajele antidemocratice au atras deja sancţionarea a două state, Ungaria şi Polonia, şi asta în ciuda faptului că au un lobby foarte bun la nivel european: „Ce înseamnă sancţionarea? Am auzit genul de reacţie: «Ei, şi ce-o să ne facă?». Să nu minimalizăm… Nu înseamnă că, dacă nu ştim, nu se întâmplă. Ce forţă de negociere mai poţi să ai după aceea?”

 

Citeşte şi: Judecător Cristian Danileţ, la Timişoara: „Justiţia nu-şi mai poate face treaba. Nu mai avem dosare de la DNA, de aproape doi ani de zile”

Print Friendly, PDF & Email