Judecător Cristian Danileţ, la Timişoara: „Justiţia nu-şi mai poate face treaba. Nu mai avem dosare de la DNA, de aproape doi ani de zile”

Toate articolelePrezent la Timişoara la o dezbatere pe tema „Justiţia sub asediu politic. Cum o apărăm?”, judecătorul Cristian Danileţ, fost membru al CSM, a avertizat asupra pericolelor pe care le implică presiunea şi imixtiunea politicului în treburile Justiţiei – care se resimt deja în blocajul de la DNA şi în anchetele disciplinare la care sunt supuşi magistraţii care au curajul să vorbească despre aceste derapaje –, şi asupra pericolelor pe care le implică resemnarea şi tăcerea în faţa acestor abuzuri: „Avem democraţie atât timp cât Justiţia e independentă.”

 

Asociaţia pentru Comunicare Vizuală „Video Vest” în colaborare cu Federaţia Iniţiativa Timişoara a organizat, ieri, la Timişoara, o dezbatere despre asediul politicului asupra Justiţiei, dezbatere organizată sub titlul: „Justiţia sub asediu politic. Cum o apărăm?”.

Puterea politică versus justiţia independenta, o confruntare care a dominat scena publică a ultimilor doi ani, cu adevăruri, cu manipulări, cu minciuni. Aceste aspecte au fost aduse în discuţie într-o dezbatere cu doi dintre cei mai relevanţi apărători ai statului de drept: judecătorul Cristian Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 2011- 2017, şi Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei în 2004. Dezbaterea, care a umplut Sala Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Tudoran” Timişoara, a fost moderată de jurnalista Brînduşa Armanca.

Progresul unei societăţi, atrage atenţia judecătorul Cristian Danileţ, se măsoară din punct de vedere economic, explicând de ce astfel toată atenţia noastră este mutată spre Justiţie, aceasta garantând dezvoltarea economică a unei societăţi: „Dacă nu funcţionează justiţia, este blocată evoluţia noastră economică. Dar ceea ce trebui să urmărim nu este să avem numai Justiţie, ci să avem un progres economic. Îl avem sau nu? Cifrele vorbesc, eu nu sunt economist.”

Cristian Danileţ spune că, în urmă cu 20 de ani, când a intrat în magistratură, nu se vorbea despre independenţa Justiţiei, despre imparţialitatea şi integritatea ei, fiind concepte folosite foarte rar: „Acum, după 20 de ani, am văzut o justiţie în care judecători şi procurori coboară în stradă în faţa Tribunalelor, semn că se întâmplă ceva. Este trist când magistraţii ies în stradă, dar şi mai trist este că nu sunt băgaţi în seamă. Şi nu am ieşit în stradă ca în 2009, pentru drepturi salariale, pentru finanţarea Justiţiei, ci am ieşit pentru lucruri mult mai serioase, şi anume respectarea independenţei justiţiei. Este, de altfel, ceea ce şi dumneavoastră, cetăţenii, aţi solicitat în stradă, de la Ordonanţa 13 încoace.”

În momentul de faţă, atrage atenţia magistratul, tragedia pe care o trăim cu toţii este că Justiţia nu-şi mai poate face treaba: „Trebuie să vă spun ceea ce noi vorbim doar prin birouri: nu mai avem dosare de la DNA, de doi ani de zile. Şi sunt motive pentru care nu mai avem dosare de corupţie şi mare corupţie în România.”

Cristian Danileţ afirmă că, în urmă cu 14 ani, Cristian Diaconescu, pe atunci ministru al Justiţiei, a contribuit fundamental la redactarea celor trei legi ale justiţiei (pachetul de legi din 2004, modificat în 2005) care au asigurat apoi aderarea României la UE: „Sub mandatul lui Cristian Diaconescu, urmat în funcţie de Monica Macovei, s-a reuşit să se facă un pachet de legi performant datorită căruia Justiţia a început să funcţioneze în condiţii de independenţă: s-a separat justiţia de politic, s-au luat puterile dinspre ministrul Justiţiei şi s-au dat la către propriul sistem judiciar, s-a creat un organism de autoguvernare a justiţiei, CSM, s-au mărit salariile, s-au creat condiţi de stabilitate şi s-a spus «Faceţi-vă treaba». Şi am început să ne facem treaba, iar asta s-a văzut prin 2010, când primii oameni importanţi din stat, oameni politici sau de afaceri, au început să fie condamnaţi, şi a culminat cu condamnarea, în 2012, a fostului premier Adrian Năstase. Încet încet au început să cadă capete importante – parlamentari, miniştri, primari, consilieri judeţeni sau locali, judecători, procurori, poliţişti, agenţi din serviciile speciale. În momentul în care se destramă o astfel de reţea, nu mai funcţionează vechiul sistem. Cum să creeze mulţumire această stare de fapt?”

Cum UE vrea să vadă luptă reală împotriva corupţiei, a început propaganda că magistraţii sunt mână în mână cu UE, cu americanii, că unii sunt plătiţi de Soros. „Eu greu să conving lumea, azi, că eu îmi fac treaba potrivit legii. Eu trebuie să demonstrez că nu fac abuzuri. În timp ce infractorul are prezumţie de nevinovăţie, eu am prezumţie de abuz, încă de la începutul procesului. Justiţia, atacată în permanenţă de politicieni, aste decredibilizată. Populaţia nu mai ştie ce să creadă, cam patru-cinci milioane cred ce spune la o televiziune”, afirmă judecătorul.

Şi atunci ce le rămâne magistraţilor să facă. Din 2012, spune Cristian Danileţ, unii, printre care şi el, au început să apară frecvent în spaţiul public, pentru a explica populaţiei ce se întâmplă de fapt în Justiţie. „Mi se pare că e o datorie profesională ca tu, judecător sau procuror, să ieşi în spaţiul public să explici. Au venit Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, Comisia de la Veneţia, Greco şi ne-au spus: «Aveţi o problemă în România. Sunteţi împotriva standardelor internaţionale.»” Pe care actuala clasă politică consideră că nu trebuie să le mai respecte. Judecătorul Cristian Danileţ aminteşte că România a intrat în UE condiţionat, că a semnat Tratatul de aderare la UE cu anumite obligaţii, care nu au fost îndeplinite nici până azi. Printre ele, respectarea MCV-ului, impus iniţial pentru trei ani: „Am aderat la UE în 2007, cu obligaţia îndeplinirii unor condiţionalităţi, printre care aceea ca Justiţia să fie lăsată să îşi facă datoria. Astăzi, după 14 ani, ne întoarcem la situaţia dinainte de 2004. Comisia Europeană vine, din nou, şi spune că avem atâtea solicitări ce trebuie aplicate, iar noi găsim scuze precum suveranitatea, Soros, câinii plătiţi, americanii etc. Am «uitat» ce înseamnă să semnezi un tratat internaţional şi ce obligaţii avem după aceea, că în Constituţie scrie că prevederile din tratatele internaţionale semnate de România sunt obligatorii.”

Magistratul mai spune că, de aproape doi ani, populaţia din România participă practic la cursuri intensive de drept: „După Ordonanţa 13 am început cu toţii să ne întrebăm ce e aia ordonanţă de urgenţă, ce e ală un aviz de neconstituţionalitate, ce e CCR-ul, ce reprezintă abrogarea, perimarea, prorogarea. Oamenii nu se mai mulţumesc să primească un anumit tip de informaţie, ci încep să gândească. A gândi cu propria minte e o adevărată calitate pe care, din păcate, mulţi nu o au. Dar în ultimii doi ani am văzut oameni care participă la acţiuni civice. Trebuie ieşit în stradă mai departe. Să nu credeţi că eforturile dumneavoastră sunt în zadar. Dacă nu aţi fi ieşit în stradă ulterior Ordonanţei 13, nu ar fi fost Ordonanţa 14. Dacă nu ar fi fost presiunea în continuare, nu ar fi fost atenţionările din partea organismelor internaţionale cu privire la ceea ce se întâmplă în România.”

Magistratul spune că nu întâmplător sunt inventate subiecte false precum SIPA, statul paralel sau acoperiţii din Justiţie, ci „ele au fost gândite şi sunt folosite pentru decredibilizarea Justiţiei, după care vin cu o justificare de un sfert de pagină şi spun că trebuie să modifice legile justiţiei datorită abuzurilor din ultima vreme sau pentru că presa a spus în ultima vreme că există abuzuri în Justiţie.”

În acest sistem, mai spune judecătorul Cristian Danileţ, nu mai miră că se vrea trecerea sub control a Justiţiei. Nici că a fost decapitată DNA şi acum se vrea decapitarea Parchetului General: „Credeţi că veţi mai vedea vreodată un procuror vorbind liber în România? Credeţi că va mai îndrăzni careva să ridice capul deasupra mulţimii? Vă spun ce se întâmplă cu judecătorii: toţi cei care am spus ceva suntem anchetaţi disciplinar. Eu răsuflu uşurat că nu sunt încă cercetat penal. Avem un sistem în care Poliţia unui ministru de Interne va ancheta judecătorii şi procurorii, în cadrul acelei secţii create împotriva noastră. Avem inspectori care ne iau postări de pe Facebook şi încep să ne ancheteze disciplinar pentru ce spunem. Avem presă care ne linşează şi ne controlează şi în vieţile noastre private. Credeţi că vor mai ieşi judecători să vorbească, să facă pe eroii?

Magistratul atrage însă atenţia că dacă se va ajunge în situaţia în care şi populaţia se resemnează şi tace, şi judecătorii şi procurorii tac, există pericolul mare ca un sistem politic aflat la conducerea statului să devină la un moment dat totalitar: „Asta e definiţia totalitarismului: o singură putere. Avem democraţie atât timp cât Justiţia e independentă, cât minoritatea este ocrotită, cât drepturile fiecărui individ contează. Dar în momentul în care vin la tv şi spun: «Pe noi ne-a ales populaţia, noi face asta pentru că vrem», avem o mare problemă. Lupta pentru drept este zilnică.”

 

Citeşte şi: Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei: „Politicul nu are voie să intre în justiţie”

Print Friendly, PDF & Email