Costul clădirii mai scumpe ca un aqualand de la Zoo, redus pe hârtie

Intrare la Zoo 2Primăria Timişoara rulează, de peste un an, sub diverse forme, proiectul deja celebrei clădiri educaţionale multifuncţionale de la Grădina Zoologică, cea despre care consilierii locali spuneau că e mai scumpă decât un aquapark. Un nou proiect pe această temă a apărut pe ordinea de zi a Consiliului Local. De această dată, poate şi din cauza controverselor pe această temă, preţul construcţiei este redus pe hârtie, prin calculare la suprafaţa totală desfăşurată şi fără să includă TVA. Preţul total rămâne însă acelaşi – aproximativ 1,3 milioane de euro.

 

Un nou proiect, aceeaşi valoare

Un nou proiect legat de faimoasa clădire educaţională multifuncţională de la Grădina Zoologică a fost pus pe ordinea de zi a Consiliului Local zilele trecute. Proiectul vizează reactualiza­rea devizului, conform unor specificaţii ale Ministerului Mediului. Şi, deşi preţurile vehiculate de această dată par mai mici decât la anunţurile şi în hotărârile precedente luate pe această temă, cifrându-se în jurul a 1.000 de euro pe metrul pătrat, respectivul preţ este indicat pe suprafaţa totală desfăşu­rată şi, în plus, nu conţine TVA, lucru care nu e normal, la un astfel de deviz.

De fapt, însă, costul total rămâne acelaşi – respectiv, aproximativ 1,3 milioane de euro –, ceea ce arată că, în ciuda repetatelor luări de poziţie pe această temă făcute de către unii consilieri locali, lucrurile, sub raportul preţurilor, au rămas la fel.

Proiectul respectiv a generat încă de acum un an discuţii în contradic­toriu în Consiliul Local. Mai mulţi aleşi locali spuneau că preţul pe metrul pătrat construit al respectivei investiţii este aproape dublu faţă de preţul pieţei şi că soluţiile tehnice afe­rente pro­iectului sunt scumpe şi inefi­ciente. Grosul finanţării urmează să fie pre­văzut în acest an. Astfel, prin bugetul anunţat deja, valoarea totală a proiec­tului este 6,3 milioane de lei (respectiv, 1,3 milioane de euro). Deşi până şi conducerea Primăriei Timişoa­ra a considerat preţul mare, şi a solici­tat o revizuire a devizului aproximat pentru construcţia acestui imobil, acest lucru nu s-a mai întâmplat. La un sim­plu calcul al suprafeţei construite, care este de 471 de metri pătraţi, iar desfă­şurată, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu sală multifuncţională, cu amenajările exterioare, cu diverse parcări, rezultă, spune grupul de consi­lieri P.D.-L., un cost de peste 1.600 de euro pe metrul pătrat. Or, un metru pătrat de clădire rezidenţială este în prezent 860 de euro.

Conform unor aleşi locali, la acest preţ se puteau ridica două clădiri. O parte dintre cei care au cerut lămuriri le­gate de acest proiect l-au comparat cu un aqualand terminat recent la Ora­dea, cu opt bazine încălzite, tobogane, aparat de făcut valuri şi alte dotări scumpe, care a costat aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Şi primarul Nicolae Robu se de­clara anul trecut nemulţumit de o par­te de soluţiile energetice şi de con­struc­ţie alese pentru acest imobil, dar pre­ciza: “Este un proiect pentru care s-a obţi­nut finanţare în anumite condiţii şi el trebuie materializat, altminteri se iese din graficul de finanţare şi se pierd toţi banii. Îmbunătăţirile pot fi aduse din mers şi eu chiar voi urmări să se aducă aceste îmbunătăţiri, desigur cu altă finanţare, pentru că, din păcate, nu mai putem acum să modificăm proiec­tul în formula pentru care s-au obţinut banii pentru el”.  

Un proiect rămas la preţuri de dinainte de criză

Încă din 2008, Direcţia de Mediu a Primăriei a promovat proiectul legat de realizarea acestei clădiri edu­caţio­nale în cadrul Grădinii Zoologice din Timişoara. De atunci, devizul pro­iec­tului nu s-a modificat prea mult, deşi preţurile de pe piaţa imobiliară şi a con­strucţiilor s-au schimbat foarte mult, în sensul unor scăderi semnificative de tarife. Proiectul a fost readus în actuali­ta­te în 2013, când a fost reactuali­zată documentaţia din 2008, aşa cum s-a în­tâmplat în cazul multor studii de feza­bilitate sau prefezabilitate.

“În ciuda solicitărilor noastre de a se scădea în mod semnificativ costu­rile, acest lucru nu s-a întâmplat. Pro­babil că se consideră că se construias­că cu un preţ dublu faţă de preţul pieţei este o soluţie bună, iar Primăria are bani”, spune consilierul local Simion Moşiu, care s-a numărat printre aleşii locali care au atras atenţia asupra va­lorii mari a proiectului.

Print Friendly, PDF & Email