Proiectul Primăriei Timişoara, legat de realizarea la Grădina Zoologică a unei clădiri educaţionale, ar putea fi demarat în perioada următoare, fiind întreprinse demersurile pentru emiterea acordului de mediu. Aceasta, deşi mai mulţi consilieri avertizează că preţul pe metrul pătrat construit al respectivei construcţii este aproape dublu faţă de preţul pieţei şi că soluţiile tehnice aferente proiectului nu sunt cele mai potrivite, punct de vedere împărtăşit şi de conducerea Primăriei Timişoara, care promitea o analiză a costurilor aferente acestui proiect şi o scădere a devizului, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Proiectul merge mai departe
În această săptămână, Primăria Timişoara a anunţat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Construirii clădirii educaţionale multifuncţionale de la Grădina Zoologică”. Ceea ce înseamnă că se pregăteşte demararea efectivă a investiţiei, în forma iniţială. Municipalitatea mai spune că proiectul poate fi consultat la Primăria Timişoara, deşi nu e sigur că ea însăşi l-a studiat prea bine.
Pentru acest proiect au fost cheltuiţi 43.000 de lei destinaţi documentaţiilor preliminare, iar pentru acest an s-a propus ca Primăria să contribuie cu 300.000 de lei, pentru demararea investiţiei. Grosul finanţării urmează să fie prevăzut anul viitor, când Primăria va trebui să dea 3,5 milioane de lei, iar Ministerul Mediului, 2,4 milioane de lei. Astfel, prin bugetul anunţat deja, valoarea totală a proiectului este 6,3 milioane de lei (respectiv 1, 3 milioane de euro).
În plen, o parte din consilierii locali care au solicitat lămuriri legate de această valoare foarte mare a clădirii au declarat că li s-a comunicat că în acest preţ a fost introdus calculul unor utilităţi, al încălzirii, al instalaţiilor electrice. La un simplu calcul al suprafeţei construite, mai spun aceştia, care este de 471 de metri pătraţi, iar desfăşurată, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu sală multifuncţională, cu amenajările exterioare, cu diverse parcări, rezultă un cost de aproximativ 1.500 de euro pe metru pătrat. Or, un metru pătrat de clădire rezidenţială este în prezent 860 de euro.
Consilierul local P.D.-L. Simion Moşiu spune că la acest preţ se puteau ridica două clădiri şi că se aştepta, ca înainte de demarare, Primăria să realizeze verificările şi reducerile de deviz promise: “Nu s-a schimbat absolut nimic, deşi preţul este extrem de mare, lucru afirmat inclusiv de către primarul Nicolae Robu. Şi, deşi în Consiliul Local s-a promis de către conducerea Primăriei că se vor face verificări şi că suma avansată iniţial va fi redusă, acest lucru nu s-a întâmplat”.
Costuri foarte mari
O parte din consilierii care au cerut lămuriri legate de acest proiect l-au comparat cu un aqualand terminat recent la Oradea. „S-a terminat un aqualand la Oradea, pentru oameni, deci nu pentru şopârle şi şerpi, şi a costat în jur de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Au opt bazine încălzite, tobogane, aparat de făcut valuri, iar noi vorbim de 1.500 de euro pe metru pătrat”, s-a precizat la una din şedinţele de Consiliu Local din acest an.
Reprezentanţii Direcţiei de Mediu declară că, iniţial, proiectul era prevăzut în roşu şi că, ulterior, au apărut diferenţe de preţ date de faptul că imobilul este mobilat. În plus, au precizat aceştia, pentru realizarea sticlei acvariilor şi terariilor sunt doar doi furnizori în Europa, ceea ce, susţin ei, ridică preţul.
Însă chiar şi folosirea acestor materiale extrem de greu de găsit nu li s-a părut consilierilor plauzibilă raportată la preţul total calculat.
Interesant este că acest preţ i s-a părut mare şi primarului Nicolae Robu, care a declarat într-o şedinţă de plen, la începutul anului: “Ştim că întotdeauna preţul de adjudecare a unei lucrări în procesul de licitaţie este mult sub acest preţ pe care-l stabileşte proiectantul. Câteodată cade la 50%. Deci, acesta e preţ de pornire stabilit de proiectant, conform unor normative cu care operează proiectanţii în general”. Doar că lucrurile nu s-au oprit din mers după această declaraţie.
Ultimele comentarii