O serie de povești cu revoluționari din cinci orașe și cu descendenții acestora au fost filmate pentru a le oferi ambelor generații o perspectivă despre perioada de tranziție, de la comunism la democrație. Timişoara este unul dintre oraşele incluse în proiect.
În cadrul proiectului au fost intervievați, în perioada august-octombrie 2020, revoluționari din cinci orașe și descendenții acestora. Orașele sunt dintre cele în care au avut loc evenimente fierbinți, proteste împotriva dictaturii lui Ceaușescu înainte de fuga acestuia: Timișoara, București, Sibiu, Cugir și Cluj.
„Vrem să îi cunoaștem și să ți-i arătăm și ție, așa cum sunt astăzi, la peste 30 de ani de la Revoluția din 1989. Vrem să știm și să înțelegem cum era viața lor înainte de 1989, ce i-a făcut să adopte acea formă de protest extremă, ce nu mai suportau în regimul dictatorial ceaușist. De aceea, îi vom filma în interviuri lipsite de formalism și expresii pompoase. Vom avea discuții relaxate și calde, în care vom încerca să înțelegem ce funcționa și ce nu, în regimul comunist, precum și cum a fost trecerea la democrație pentru oamenii care au provocat, chiar ei, această tranziție”, spune Robert Antonescu, coordonatorul proiectului Copiii Revoluției.
Imaginea vieții de familie din anii ‘90 în România, adaugă el, este completată de mărturiile copiilor de revoluționari: ce își amintesc despre perioada de dinainte de 1989 și ce s-a schimbat în viața lor în cursul anilor ’90, dacă s-au simțit liberi și dacă au conștientizat, într-o mai mare măsură decât alți copii, ce a însemnat revoluția din decembrie 1989. De asemenea, proiectul vrea să scoată în față toate aspectele vieții în comunism: care au fost mâncărurile, hainele, filmele, muzica și distracțiile care le-au marcat adolescența acestor copii de revoluționari.
Pagina Copiiirevolutiei.ro va fi lansatăîn 31 octombrie. Imagini de la interviuri și filmări, fotografii, întrebări și amintiri din perioada de tranziție sunt disponibile pe pagina de Facebook Copiii Revoluției și pe Instagram @89revokids.
Interviurile rezultate în urma proiectului vor fi publicate pe website-ul copiiirevolutiei.ro și pe canalul de Youtube al proiectului, alături de fotografii și o cronologie a evenimentelor din decembrie 1989, anunţă realizatorul proiectului, Pink Cat Studios.
Proiectul Copiii Revoluției este realizat de Pink Cat Studios și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Ultimele comentarii