În varianta în care va trebui să gestioneze un volum important de documente, unele cu un grad ridicat de clasificare, inclusiv prin preluarea arhivei de la firma de proiectare Iprotim, Consiliul Judeţean Timiş va trebui să găsească spaţii şi structuri adecvate pentru păstrarea acestor acte. Deocamdată se va recurge la două containere metalice.
Acte la container
Consiliul Judeţean Timiş intenţionează să achiziţioneze în perioada următoare două containere de securitate clasa A, pentru păstrarea în siguranţă a documentelor clasate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Achiziţie pentru care a fost alocată „suma orientativă” de 20.000 de lei, plus TVA, cele două recipiente urmând a fi cumpărate prin achiziţie directă.
Containerele vor avea greutate maximă de 910 kilograme, uşă blindată de minimum 115 mm, dotată cu mecanism de blocare prin bolţuri fixe şi mobile, încuietoare cu cifru mecanic şi recodabilă „cu cheie cu dublă bărbie”, zăvor de siguranţă, pereţi blindaţi de minimum 75 mm, cu tablă şi beton armat, dispozitiv de sigiliu şi trebuie să aibă neapărat culoarea gri.
Trecând peste oportunitatea achiziţionării de containere blindate pentru documentele Pompierilor, rămâne de văzut dacă CJ Timiş va adopta acelaşi tip de soluţie de stocare şi pentru arhiva proprie, şi fondul de arhivă pe care urmează să-l primească în perioada următoare. Mai ales că, prin legea Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, se stipulează o serie de condiţii care trebuie respectate, în ceea ce priveşte păstrarea documentelor „de către toţi deţinătorii de fond de arhivă, instituţii, autorităţi – toate trebuie să respecte aceleaşi reguli”, după cum ne-a declarat Raul Rus, directorul Arhivelor Naţionale Timiş.
Fond de arhiva gata de preluare
CJ Timiş a anunţat luna trecută externalizarea serviciilor de arhivistică pentru documentele proprii şi, probabil, cele cu regim semi-clasificat pe care le va primi de la Iprotim. După ce, pe rolul Tribunalului Timiş, a fost iniţiat procesul de insolvenţă care vizează primul institut de proiectare important din vestul ţării, Iprotim, la CJ Timiş s-a discutat aprins modul de preluare a arhivei respectivei societăţi. Şi aceasta pentru că o parte din consilierii judeţeni au rezerve legate de preluarea în vrac a acestor documente, multe considerate de importanţă strategică şi cu caracter confidenţial.
Ţinând cont de documentaţiile importante pentru administraţia locală din arhiva societăţii, multe cuprinzând informaţii confidenţiale sau cu caracter de secret de serviciu, în luna iulie Tribunalul Timiş a trimis CJ Timiş o adresă prin care solicită desemnarea unei echipe specializate, care să sorteze şi să preia documentele aflate în arhiva Iprotim SA.
Discuţiile în plenul CJ Timiş au fost legate de faptul că aceste documente, unele importante şi sensibile ca şi caracter, nu pot fi preluate fără specialişti în arhivistică, în caz contrar putându-se ajunge ca aleşii judeţeni să dea cu subsemnatul pentru eventualele lipsuri constatate post-factum în arhivă. Cu această ocazie, conducerea administraţiei judeţene a recunoscut că nu are specialişti în arhivistică şi că respectivele documente urmau să fie probabil primite în vrac. Deşi această preluare de arhivă poate părea un demers strict birocratic sau administrativ, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. O dovadă în acest sens este faptul că în urmă cu trei ani o parte din presa locală susţinea că mai multe secrete sensibile ale Timişoarei au ajuns să fie dezbătute în instanţă după ce SRI a luat decizia să verifice în ce stadiu sunt dosarele cu informaţii confidenţiale şi cine are acces la ele. Vizată era atunci inclusiv arhiva Iprotim şi, conform unor informaţii pe surse, în urma controlului, reprezentanţii SRI au fost nemulţumiţi de numărul mare de persoane care aveau acces la aceste documente de arhivă, dând şi o amendă pentru neregulile descoperite.
Ultimele comentarii