În condiţiile în care DIICOT a instituit sechestru asupra averii omului de afaceri Ovidiu Tender, măsura fiind ulterior anulată de judecători, la Consiliul Judeţean Timiş se discută tot mai mult despre necesitatea ca clarificării parteneriatului cu firma acestuia, Intercenter. Asocierea viza, printre altele, reintroducerea în circuit a Vilei Internaţional, fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu.
Preşedintele CJ Timiş: „Căutăm soluţii să ieşim din asocieri”
Problema asocierii cu societatea Intercenter, a grupului Tender, societate la care Consiliul Judeţean Timiş deţine un pachet minoritar de acţiuni, a fost din nou adusă în discuţie la ultima şedinţă de plen. Atunci, mai mulţi consilieri judeţeni au reamintit conducerii CJ Timiş, în termeni destul de duri, de promisiunea clarificării asocierilor de acest gen. „La Intercenter Service s-a pus sechestru pe patrimoniul acţionarului partenerului nostru. Noi ce mai avem pe-acolo? Domnule preşedinte, luaţi în serios această problemă şi găsiţi soluţii pentru a ieşi din toate asocierile care ne aduc pierderi”, au spus voci din CJ Timiş.
„Sunt de acord cu observaţia dumneavoastră. Căutăm soluţii să ieşim din toate asocierile neprofitabile. Trebuie să clarificăm situaţia cu toate societăţile”, s-a limitat să precizeze preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.
Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu spune că a fost organizată o şedinţă a Comisiei care are sarcina analizării tuturor asocierilor CJ Timiş, dar că nu s-a ajuns la nicio soluţie concretă. „Şi cred că nu se vrea să se facă nimic, altfel nu îmi explic de ce se prelungeşte de atâta timp această situaţie. Încep să cred că la Intercenter, în contextul actual, noi nu prea mai avem posibilitatea de a rezolva situaţia. Sunt afaceri foarte neinspirate făcute de CJ Timiş, în ultimii ani, şi am avut neplăcerea să constatăm că reprezentanţii conducerii, care s-au prezentat la acea şedinţă, nu erau nici foarte pregătiţi pe această temă”, mai spune Tiberiu Lelescu.
Un alt consilier local PNL, Marin Popescu, afirmă că administraţia judeţeană dovedeşte, încă o dată, că spiritul antreprenorial lasă de dorit. „Suntem preocupaţi mai mult de banul public decât de interesul de a aduce banii. Poate ar fi trebuit să fim cel mai puternic Consiliu Judeţean din România, într-o perspectivă a business-ului pe care ar trebui să-l facem legal. Am dovedit că avem neputinţă şi nu suntem în stare să ducem până la capăt, nu neapărat în zona antreprenorială, dar nu suntem în stare să ducem la capăt acele unităţi sau societăţi în care suntem implicaţi şi aduc pierderi. Lucrurile sunt foarte serioase în acest caz şi nu trebuie să glumim cu ele. Cred că ar trebui să cerem un raport tuturor reprezentanţilor consiliului judeţean în aceste societăţi”, mai spune Marin Popescu.
Un parteneriat celebru
CJ Timiş şi-a anunţat, recent, intenţia de achiziţie de servicii topo cadastrale şi întocmire documentaţii tehnice pentru imobilele şi terenurile situate în Timişoara, pe b-dul CD Loga, nr. 46 şi 48. Adică, pe terenul aferent Centrului Cultural Francez şi Vilei Internaţional.
Administraţia judeţeană vrea să aibă această documentaţie pe masă în termen de cel mult şase luni şi să cheltuiască pentru elucidarea statutului cadastral, considerat incert, al celor două terenuri nu mai mult de 10.000 de lei.
Intenţia de achiziţie este curioasă, raportată cel puţin la terenul Vilei Internaţional, administrată la comun de Intercenter, la care administraţia judeţeană deţine 45,62% din capitalul social.
Acest parteneriat a fost reactivat acum cinci ani de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, actuală Vilă Internaţional, de pe bulevardul C.D. Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton. Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea. Până la urmă însă investiţia nu s-a mai concretizat în niciun fel.
Citeşte şi:
După un proces de opt ani, magnatul Ovidiu Tender a fost încarcerat la Penitenciarul Timişoara
Cadastrul pentru terenul vilei lui Ceauşescu, pe lista de achiziţii de la Consiliul Judeţean Timiş
Ultimele comentarii