Daniel Cioca, conferenţiar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, a fost condamnat, pentru luare de mită, la trei ani de închisoare de către Tribunalul Timiş. Sentinţa poate fi, însă, atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.
Condamnare şi confiscarea extinsă a averii
În afară de condamnarea cu închisoare, instanţa a mai stabilit confiscarea a 2.910 euro, reprezentând valoare mitei luate şi dovedite de către procurori. De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a 33.500 de euro şi 123.320 lei, bani transferaţi de Daniel Cioca în conturile mamei sale, după începerea anchetei. Sentinţa Tribunalului Timiş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.
În 8 februarie, în urma unor percheziţii făcute în biroul şi maşina profesorului Daniel Cioca şi în urma unor audieri făcute de procurori, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea lui preventivă a pentru 29 de zile, pentru luare de mită de la studenţi pentru a trece examenele. Ulterior, contractul individual de muncă al profesorului a fost suspendat până la lămurirea situaţiei juridice.
La începutul lunii aprilie, Daniel Cioca a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, primul termen fiind stabilit pentru 13 mai, la Tribunalul Timiş. Purtătorul de cuvânt al acestei instanţe, Lavinia Biniş, declara că instanţa a decis, în 4 aprilie, menţinerea în arest a profesorului pentru alte 60 de zile, acesta fiind arestat încă din februarie, pentru luare de mită de la studenţi. Decizia a fost, însă, atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.
Procurorii au arătat în rechizitoriul în cazul profesorului de la Universitatea de Medicină Timişoara că acesta primea 100 – 300 de euro de la studenţi pentru a-i trece examenele şi avea sume importante în conturi, iar din 2005 nu şi-a mai scos banii de salariu din cont.
Din 2005 nu şi-a mai scos salariul din bancă
Procurorii au verificat şi situaţia financiară a profesorului Daniel Cioca, constatând că acesta a depus sume importante în mai multe bănci din Timişoara. Astfel, la B.C.R. avea un depozit de 25.000 de lei, din septembrie 2009, precum şi aproape 10.000 de lei în contul de salariu, la B.R.D., avea 40.000 de lei din aprilie 2010, la Bank Leumi România, avea un depozit de 153.000 de lei, din noiembrie 2012, şi unul de aproape 70.000 de lei, din decembrie 2012, iar la Banca Transilvania mai avea un depozit de peste 33.000 de euro şi unul de 122.000 de lei, ambele deschise la începutul acestui an.
Potrivit rechizitoriului, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, din munca la catedră şi cercetare, din 2007 până în 2012, el a realizat venituri de aproximativ 500.000 de lei.
Procurorii au notat şi că, din 2005, profesorul nu şi-a mai scos banii de salariu din bancă, ci doar a adăugat sume sau a făcut depozite. În anii fiscali 2008 – 2012, Cioca a realizat venituri de aproximativ 550.000 de lei, însă valorile depuse în bănci depăşesc această sumă.
În rechizitoriu se mai arată că la începutul lunii februarie, la câteva zile după ce a fost ridicat de procurori pentru a fi audiat, din conturile profesorului au fost transferate sume în conturi aparţinând mamei sale. Este vorba de 33.500 de euro şi 122.060 de lei, procurorii cerând instanţei de judecată confiscarea acestor bani.
În 8 februarie, în urma unor percheziţii făcute în biroul şi maşina profesorului Daniel Cioca şi în urma unor audieri făcute de procurori, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile, el fiind cercetat pentru luare de mită de la studenţi pentru a trece examenele. Ulterior, contractul individual de muncă al profesorului a fost suspendat până la lămurirea situaţiei juridice.
Ultimele comentarii