Şeful interimar al Poliţiei Timiş, suspectat de luare de mită, cercetat sub control judiciar

Gheorghe PopescuGheorghe Popescu, adjunctul şefului Poliţiei Timiş, audiat, miercuri, la DNA Timişoara, va fi cercetat sub control judiciar, el fiind acuzat că, în 2012, ar fi primit un televizor cu plasmă pentru a aproba raportul de mutare a unui subordonat de la o secţie de poliţie la o structură din subordinea sa. Ofiţerul susţine, însă, că nu a luat mită.

 

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, a declarat, citat de Mediafax, că, în urma audierilor, procurorii au decis ca adjunctul Poliţiei Judeţene Timiş, comisarul-şef Gheorghe Popescu, să fie cercetat sub control judiciar, pentru fapte de corupţie.

La ieşirea din sediul DNA, ofiţerul le-a spus jurnaliştilor că nu a luat mită. „Nu este vorba de nicio luare de mită. Sunt problemele mele şi ale Parchetului”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Gheorghe Popescu trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a judeţului Timiş, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu exercite profesia sau meseria şi să nu desfăşoare activitatea de poliţist, în exercitarea căreia a comis fapta, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar DNA arată că, la începutul anului 2012, Gheorghe Popescu, în calitate de inspector-şef al Poliţiei Judeţului Timiş, după ce a aprobat raportul de mutare a unui subordonat de la o secţie de poliţie la o altă structură aflată în subordinea sa, a pretins de la acesta un televizor cu plasmă. În 9 martie 2012, poliţistul ar fi cumpărat un televizor cu 999,90 lei, pe care în aceeaşi zi l-a schimbat însă cu altul care avea o diagonală mai mare, în valoare de 1.699 lei, el fiind nemulţumit de dimensiunile şi caracteristicile tehnice ale aparatului electronic. Televizorul respectiv a fost ridicat de la locuinţa poliţistului, miercuri, în urma unor percheziţii.

Adjunctul Poliţiei Judeţene Timiş Gheorghe Popescu a fost ridicat de procurori miercuri şi dus la sediul DNA Timişoara, pentru a fi audiat. Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Popescu ar mai fi cercetat într-un alt caz de corupţie, dosarul acestuia neavând legătură cu acela în care colegii săi din conducerea Poliţiei Timiş au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie. „Gheorghe Popescu este cercetat pentru luare de mită, într-un alt caz de corupţie decât cel în care sunt implicaţi şefii IPJ Timiş, care sunt deja arestaţi preventiv”, au declarat sursele citate.

Gheorghe Popescu a condus interimar Inspectoratul de Poliţie Timiş, până marţi, când la conducerea instituţiei a fost împuternicit de către IGPR comisarul-şef Ion Mirescu, cel care a condus, până acum, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Comisarul şef Gheorghe Popescu a fost desemnat de către IGPR, săptămâna trecută, să conducă interimar Poliţia Judeţeană Timiş, după ce şeful IPJ Timiş, comisar-şef  Sorin Muntean, unul din cei trei adjuncţi ai acestuia, comisar-şef Florin Bolbos, şi şeful Poliţiei Rutiere Timiş, comisar-şef Marcel Crăciunescu, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie.

Anterior, Gheorghe Popescu a fost adjunct al şefului IPJ Timiş şi a mai condus inspectoratul în perioada mai 2010 – mai 2013.

În 19 ianuarie, DNA a făcut mai multe percheziţii la IPJ Timiş, la Serviciul Circulaţie Rutieră, la Poliţia Oraşului Recaş, la Primăria Recaş, la Poliţia Locală din cadrul Primăriei Recaş şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi – Biroul de Poliţie Autostrada A1 Deva – Nădlac, precum şi la locuinţa şefului Serviciului Circulaţie Rutieră Timiş, Marcel Crăciunescu, din Ghiroda, dar şi la locuinţa părinţilor acestuia, din Timişoara, într-un dosar vizând infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014.

În urma percheziţiilor au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv şeful IPJ Timiş, Sorin Petru Muntean, şi adjunctul său Florin Mircea Bolbos, precum şi şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, pentru abuz în serviciu, şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Marcel Crăciunescu, pentru patru infracţiuni de luare de mită, primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, pentru instigare la uzurparea funcţiei, la hărţuire şi la abuz în serviciu, şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu (funcţionar public aflat în subordinea primarului oraşului Recaş), pentru uzurparea funcţiei şi hărţuire.

În acest dosar, sunt cercetaţi şi ofiţerii de Poliţie Ionuţ Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită.

De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile pe numele omului de afaceri Eugen Milutinovici, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

Primarul din Recaş, Teodor Pavel – care se află la primul mandat şi care în 2012 a fost ales din partea PNL, însă în toamna anului 2014 a trecut la PSD în baza ordonanţei guvernamentale care permitea migraţia aleşilor locali –, le-ar fi solicitat şefilor de la Poliţia Timiş să dea ordin subalternilor lor să nu îşi îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaş. În caz contrar, poliţiştii care nu îndeplineau ordinele erau mutaţi, schimbaţi ori li se desfiinţa funcţia.

Print Friendly, PDF & Email