Conferenţiar de la Universitatea de Medicină, condamnat la închisoare pentru luare de mită

Daniel CiocaDaniel Cioca, conferenţiar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, a fost condamnat, pentru luare de mită, la trei ani de închisoare de către Tribunalul Timiş. Sentinţa poate fi, însă, atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

 

Condamnare şi confiscarea extinsă a averii

În afară de condamnarea cu închi­soare, instanţa a mai stabilit confisca­rea a 2.910 euro, reprezentând valoare mitei luate şi dovedite de către procu­rori. De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a 33.500 de euro şi 123.320 lei, bani transferaţi de Daniel Cioca în conturile mamei sale, după începerea anchetei. Sentinţa Tribu­nalului Timiş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

În 8 februarie, în urma unor per­cheziţii făcute în biroul şi maşina pro­fesorului Daniel Cioca şi în urma unor audieri făcute de procurori, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea lui preventivă a pentru 29 de zile, pentru luare de mită de la studenţi pentru a trece examenele. Ulterior, contractul individual de muncă al profesorului a fost suspendat până la lămurirea situaţiei juridice.

La începutul lunii aprilie, Daniel Cioca a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, primul termen fiind stabilit pentru 13 mai, la Tribunalul Timiş. Purtătorul de cuvânt al acestei instanţe, Lavinia Biniş, declara că in­stanţa a decis, în 4 aprilie, menţinerea în arest a profesorului pentru alte 60 de zile, acesta fiind arestat încă din februarie, pentru luare de mită de la studenţi. Decizia a fost, însă, atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

Procurorii au arătat în rechizito­riul în cazul profesorului de la Univer­sitatea de Medicină Timişoara că acesta primea 100 – 300 de euro de la studenţi pentru a-i trece examenele şi avea sume importante în conturi, iar din 2005 nu şi-a mai scos banii de salariu din cont.

Din 2005 nu şi-a mai scos salariul din bancă

Procurorii au verificat şi situaţia financiară a profesorului Daniel Cioca, constatând că acesta a depus sume im­portante în mai multe bănci din Timi­şoara. Astfel, la B.C.R. avea un depozit de 25.000 de lei, din septembrie 2009, precum şi aproape 10.000 de lei în con­tul de salariu, la B.R.D., avea 40.000 de lei din aprilie 2010, la Bank Leumi România, avea un depozit de 153.000 de lei, din noiembrie 2012, şi unul de aproape 70.000 de lei, din decembrie 2012, iar la Banca Transilvania mai avea un depozit de peste 33.000 de euro şi unul de 122.000 de lei, ambele des­chise la începutul acestui an.

Potrivit rechizitoriului, de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie Ti­mişoara, din munca la catedră şi cerce­tare, din 2007 până în 2012, el a realizat venituri de aproximativ 500.000 de lei.

Procurorii au notat şi că, din 2005, profesorul nu şi-a mai scos banii de sa­lariu din bancă, ci doar a adăugat sume sau a făcut depozite. În anii fiscali 2008 – 2012, Cioca a realizat venituri de apro­ximativ 550.000 de lei, însă valorile de­puse în bănci depăşesc această sumă.

În rechizitoriu se mai arată că la începutul lunii februarie, la câteva zile după ce a fost ridicat de procurori pen­tru a fi audiat, din conturile profesoru­lui au fost transferate sume în conturi aparţinând mamei sale. Este vorba de 33.500 de euro şi 122.060 de lei, pro­cu­rorii cerând instanţei de judecată con­fiscarea acestor bani.

În 8 februarie, în urma unor per­cheziţii făcute în biroul şi maşina pro­fesorului Daniel Cioca şi în urma unor audieri făcute de procurori, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecătorii Tribunalului Timiş au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile, el fiind cercetat pentru luare de mită de la studenţi pentru a trece examenele. Ulterior, contractul individual de muncă al profesorului a fost suspendat până la lămurirea situaţiei juridice.

Print Friendly, PDF & Email