12 imobile sunt la un pas de a reintra în proprietatea Municipalităţii. O listă despre care tot viceprimarul afirmă că a apărut ca prin farmec pe masa de lucru a responsabililor Primăriei. Printre ele, Cinematograful Studio unde, spune oficialul Municipalităţii, ilegalităţile s-ar fi făcut printr-un notar din Roşiorii de Vede.
Zilele trecute a fost făcut public faptul că imobilul în care funcţiona Cinematograful Studio ar fi fost folosit drept monedă de schimb de către R.A.D.E.F., care ar fi avut de achitat 200.000 de euro datorie unei femei care locuieşte într-un bloc de nefamilişti din Timişoara şi care a devenit proprietară pe imobilul ultracentral încă de anul trecut.
La finele săptămânii trecute, viceprimarul a readus în discuţie situaţia, afirmând că “trebuie atacat notarul care a făcut documentele, pentru că acolo este punctul vulnerabil”. Oficialul Primăriei declară că actul notarial ar fi fost semnat la Roşiorii de Vede de către un notar căruia trebuie să i se deschidă proces pentru nerespectarea legii.
Viceprimarul a lăsat să se înţeleagă că tranzacţia pe clădire şi pe teren a beneficiat din plin şi de cadrul oferit de o legislaţie discutabilă, precizând că reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost constrânşi să acţioneze în baza dispoziţiei notariale care le-a fost prezentată, pentru că altfel ar fi putut fi acuzaţi de abuz în serviciu.
“Doamna Nada Rusimovici a scos 200 şi ceva de mii de euro din seiful de la Polonă (strada pe care este amplasat blocul de nefamilişti în care locuieşte femeia – n.r.) şi a împrumutat o regie a statului (R.A.D.E.F. – n.r.) Nu mai aveau să-i dea înapoi şi au zis că-i dau cinematograful. Clădirea s-a dat în plată în locul celor 200.000 de euro. La notar apare şi terenul, ca intabulat. Deşi R.A.D.E.F. n-are consiliu de administraţie, tranzacţia e semnată de directorul economic”, precizează Traian Stoia. Acesta apreciază că sunt şanse de100% să se recupereze clădirea, întrucât vulnerabilitatea actului notarial o constituie tocmai trecerea în contract a terenului, chestiune ilegală, care trebuie atacată în instanţă.
Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Româniafilm, spune că acest caz s-a discutat şi la Bucureşti. “Eu nu ştiu cum putea primi Regia un împrumut de la o persoană fizică. Am întrebat conducerea Regiei ce ştie despre acest imobil şi acea datorie, şi mi-au spus că nu ştiu nimic”.
„De la Bucureşti e mână liberă să se facă ordine, şi toată lumea se aliniază”
Acesta este unul dintre cele 12 imobile despre care Traian Stoia susţine că se află la doar un pas de a reintra în proprietatea Municipalităţii. O listă despre care tot viceprimarul afirmă că a apărut ca prin farmec pe masa de lucru a responsabililor Primăriei.
Chestionat de unde au apărut aceste înscrisuri oficiale, cuprinzând listele cu exproprierile şi listele cu dispoziţiile de retrocedare, viceprimarul a precizat că aceste documente “au reapărut de unde au fost” şi că se află acum „în posesia celor care trebuie să le folosească”. În plus, spune Traian Stoia, mai mult decât probabil au existat şi în Timişoara proprietari despăgubiţi de două ori.
Într-o tentativă de a fi ceva mai explicit, răspunzând unor întrebări repetate cu referire la locul în care s-au aflat până acum listele cu imobilele naţionalizate, Traian Stoia a replicat că listele erau în arhive şi că ele au fost obţinute de la responsabilul de arhivă “cu grijă şi cu foarte multă atenţie”. Întrebat dacă la arhive nu se află acum fostul secretar al Primăriei, Ioan Cojocari, Traian Stoia a răspuns că „domnul Cojocari nu e de acum la arhive, e din totdeauna”.
Viceprimarul P.S.D. al Timişoarei dă asigurări că verificările acestea în rândul unor imobile de patrimoniu s-a întâmplat pentru că „cei de la vârful puterii sunt de acord să se facă ordine pe acest subiect. De la Bucureşti e mână liberă să se facă ordine şi toată lumea se aliniază”.
Ultimele comentarii