60 de hectare de teren aparţinând Primăriei sunt ocupate abuziv, susţine viceprimarul Traian Stoia. Degetul arătător este îndreptat spre câteva firme care au baze sportive şi de agrement pe terenul Municipalităţii, dar care nu deţin un contract de închiriere sau concesiune cu Primăria. Paguba lunară produsă astfel Municipalităţii este estimată la şase milioane de euro.
Control întârziat
Viceprimarul Traian Stoia a declarat că vrea să facă ordine printre imobilele pe care Primăria le deţine, de drept, dar care, de facto, aparţin unor terţe persoane. Acesta a cerut Direcţiei de Urbanism – prin Serviciul Autorizare şi Control Construcţii şi Serviciul Banca de Date Urbană şi Cadastru –, dar şi Poliţiei Locale verificarea modului în care funcţionează bazele sportive şi de agrement din Timişoara, în special cele amplasate pe malurile Begăi. În urma verificărilor pe teren, spune Traian Stoia, s-a constatat că există firme care au baze sportive şi de agrement pe terenurile Primăriei, pe o suprafaţă de 60 de hectare, dar care nu au contract de închiriere cu Municipalitatea. Mai mult, viceprimarul afirmă că majoritatea covârşitoare a acestor baze sportive au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie. Iar situaţia nu este de azi, de ieri.
Firme prinse în offside
Oficialul Primăriei spune că, printre cei aflaţi în neregulă, se află Baza IPROTIM-Sănătatea, care aparţine de S.C. Rainbow S.R.L., de pe strada Iosif Bulbuca. Suprafaţa acestui imobil este de peste 6.000 de metri pătraţi, iar construcţiile de pe teren nu sunt intabulate în sistemul fiscal al Primăriei, susţine Traian Stoia. Este vorba despre o clădire în care funcţionează un restaurant. De asemenea, există şi o magazie situată pe limita laterală a parcelei, un alt restaurant cu terasă construit din lemn, un foişor tot din lemn şi două spaţii de joacă pentru copii. Acest imobil, mai spune Traian Stoia, a aparţinut până în 1980 Spitalului Clinic nr. 1 Judeţean Timişoara, iar printr-o decizie a Consiliului Popular al Judeţului Timiş, a fost transferat în administrarea operativă a Institutului de Proiectări Timişoara. Actualmente, baza este folosită de către firma Rainbow în baza unui contract de locaţie a gestiunii încheiat în 1991 cu IPROTIM şi Sindicatul Liber al Personalului din Spitalul nr. 1 Timişoara. Traian Stoia susţine că nu există niciun contract de concesiune sau închiriere între Primărie şi această firmă.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul Bazei Solventul, situată pe Splaiul Nicolae Titulescu. Acest imobil are o suprafaţă de 5.050 de metri pătraţi, iar în urma controlului s-a constatat, şi în acest caz, că terenul este al Primăriei, fiind ocupat în mod abuziv.
O situaţie similară este şi în cazul bazei sportive a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Sudură şi Încercări de Materiale Timşoara, amplasată pe strada Iosif Bulbuca, pe o suprafaţă de peste 7.000 de metri pătraţi, teren care, de asemenea, este în patrimoniul Primăriei şi pentru care nu se plăteşte chirie, neexistând niciun contract de concesiune. Terenul figurează în evidenţele fiscale ale Municipalităţii fără clădiri, nefiind emise nici autorizaţii de construcţie. Dar, aici sunt amplasate terenuri de sport, grupuri sanitare şi clădiri din lemn.
Şi baza sportivă Voinţa, situată pe splaiul Tudor Vladimirescu, susţine Traian Stoia, ar avea amplasamente pe terenul Primăriei, şi asta fără să plătească. Deşi în evidenţele fiscale figurează S.C. Coopmex S.A., cu clădire servicii, hangar şi teren, în 2011, pentru aceeaşi adresă a fost emisă o autorizaţie de construire către S.C. Modex Grup S.R.L., proprietara construcţiilor. Mai mult, spune viceprimarul, au fost demolate o serie de construcţii, tot fără autorizare de la Primăriei.
Traian Stoia: „Nu mai avem control asupra a ceea ce se întâmplă în oraş”
Întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, Traian Stoia spune că a fost vina administraţiei locale care a lăsat de izbelişte terenurile respective: „Nimănui nu i-a păsat de utilitatea lor”. Pe de altă parte, estimează că se va ajunge la evacuarea acestor firme care deţin ilegal baze sportive şi de agrement pe terenurile Primăriei: „Nu se poate să stea pe terenul tău cineva fără să aibă un act, fără să aibă un drept. Dreptul ţi-l dă un contract de concesiune, de închiriere, de vânzare-cumpărare. În aceste situaţii au fost ocolite prevederile legale. Terenurile trebuie puse în legalitate – asta înseamnă să ai acces la documente, să discuţi cu oamenii, ba cu un sindicat, ba cu o cooperativă. Nu mai avem control asupra a ceea ce se întâmplă în oraş pentru că lucrurile au fost lăsate de izbelişte”.
Întrebat la cât este estimat prejudiciul adus Municipalităţii prin ocuparea cu semne de întrebare a terenurilor în cauză, viceprimarul Train Stoia declară că Minicipalitatea ar fi putut încasa, lunar, din toate aceste spaţii chirii de aproximativ şase milioane de euro.
Ultimele comentarii