Cinematograful Studio, pe punctul de a reintra în proprietatea Primăriei?

12 imobile sunt la un pas de a reintra în proprietatea Municipalităţii. O listă despre care tot viceprimarul afirmă că a apărut ca prin farmec pe masa de lucru a responsabililor Primăriei. Printre ele, Cinematograful Studio unde, spune oficialul Municipalităţii, ilegalităţile s-ar fi făcut printr-un notar din Roşiorii de Vede.

Cinema StudioZilele trecute a fost făcut public faptul că imobilul în care funcţiona Ci­nematograful Studio ar fi fost folosit drept monedă de schimb de către R.A.D.E.F., care ar fi avut de achitat 200.000 de eu­ro datorie unei femei care locuieşte în­tr-un bloc de nefami­lişti din Timişoara şi care a devenit proprietară pe imobi­lul ultracentral încă de anul trecut.

La finele săptămânii trecute, vice­primarul a readus în discuţie situaţia, afirmând cătrebuie atacat notarul care a făcut documentele, pentru că acolo este punctul vulnerabil”. Oficialul Primăriei declară că actul notarial ar fi fost semnat la Roşiorii de Vede de că­tre un notar căruia trebuie să i se des­chi­dă proces pentru nerespectarea legii.

Viceprimarul a lăsat să se înţe­lea­gă că tranzacţia pe clădire şi pe teren a beneficiat din plin şi de cadrul oferit de o legislaţie discutabilă, precizând că reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost con­strânşi să acţioneze în baza dispoziţiei notariale care le-a fost prezentată, pentru că altfel ar fi putut fi acuzaţi de abuz în serviciu.

“Doamna Nada Rusimovici a scos 200 şi ceva de mii de euro din seiful de la Polonă (strada pe care este amplasat blocul de nefamilişti în care locuieşte femeia – n.r.) şi a împrumutat o regie a statului (R.A.D.E.F. – n.r.) Nu mai aveau să-i dea înapoi şi au zis că-i dau cinematograful. Clădirea s-a dat în plată în locul celor 200.000 de euro. La notar apare şi terenul, ca intabulat. Deşi R.A.D.E.F. n-are consiliu de administraţie, tranzacţia e semnată de directorul economic”, precizează Traian Stoia. Acesta apreciază că sunt şanse de100% să se recupereze clădi­rea, întrucât vulnerabilitatea actului notarial o constituie tocmai trecerea în contract a terenului, chestiune ilegală, care trebuie atacată în instanţă.

Maria Bikfalvi, liderul Sindicatu­lui Româniafilm, spune că acest caz s-a discutat şi la Bucureşti. “Eu nu ştiu cum putea primi Regia un împrumut de la o persoană fizică. Am întrebat con­ducerea Regiei ce ştie despre acest imo­bil şi acea datorie, şi mi-au spus că nu ştiu nimic”.

„De la Bucureşti e mână liberă să se facă ordine, şi toată lumea se aliniază”

Acesta este unul dintre cele 12 imo­bile despre care Traian Stoia susţi­ne că se află la doar un pas de a rein­tra în proprietatea Municipalităţii. O listă despre care tot viceprimarul afir­mă că a apărut ca prin farmec pe ma­sa de lucru a responsabililor Primăriei.

Chestionat de unde au apărut aceste înscrisuri oficiale, cuprinzând listele cu exproprierile şi listele cu dis­poziţiile de retrocedare, viceprimarul a precizat că aceste documente “au reapărut de unde au fost” şi că se află acum „în posesia celor care trebuie să le folosească”. În plus, spune Traian Stoia, mai mult decât probabil au existat şi în Timişoara proprietari despăgubiţi de două ori.

Într-o tentativă de a fi ceva mai explicit, răspunzând unor întrebări repetate cu referire la locul în care s-au aflat până acum listele cu imobilele naţionalizate, Traian Stoia a replicat că listele erau în arhive şi că ele au fost obţinute de la responsabilul de arhivă “cu grijă şi cu foarte multă atenţie”. Întrebat dacă la arhive nu se află acum fostul secretar al Primăriei, Ioan Co­jocari, Traian Stoia a răspuns că „dom­nul Cojocari nu e de acum la arhive, e din totdeauna”.

Viceprimarul P.S.D. al Timişoarei dă asigurări că verificările acestea în rândul unor imobile de patrimoniu s-a întâmplat pentru că „cei de la vârful puterii sunt de acord să se facă ordine pe acest subiect. De la Bucureşti e mână liberă să se facă ordine şi toată lumea se aliniază”.

Print Friendly, PDF & Email