Centrul de Evaluare Covid de la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara își extinde programul de lucru

De astăzi, Centrul de Evaluare a pacienților cu covid19 înființat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara își prelungește programul de lucru.

 

Centrul de Evaluare Covid va funcționa de luni până vineri, între orele 13 și 17. Programarea pacienților se poate face în intervalul orar 8-11, la numărul de telefon 0759.063.368 sau pe adresa de mail evaluarecovid@vbabestm.ro.

Evaluarea se face în construcțiile modulare amplasate în curtea spitalului, iar analizele imagistice sunt realizate în cadrul Centrului de Radiologie din clădirea Secției de Pneumologie.

“Creșterea numărului de cazuri din ultimele zile a făcut necesară această prelungire a programului de lucru. Încercăm, astfel, să creștem și numărul pacienților ce pot fi evaluați într-o zi. Deocamdată, vorbim de 20 de bolnavi în cele 4 ore de funcționare a Centrului. Ca și până acum, fiecărui pacient i se realizează analizele biologice uzuale, măsurăm saturația de oxigen din sânge, tensiunea și realizăm analize imagistice, low dose CT sau radiografie. În funcție de rezultatul acestora, stabilim dacă este necesară internarea sau pacientul poate fi tratat la domiciliu”, declară dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului “Victor Babeș” Timișoara.

Dr. Diana Manolescu. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

În Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” sunt internați, în acest moment, 38 de pacienți covid, dintre care doi sunt în secția de Anestezie Terapie Intensivă. Nouă dintre pacienți sunt copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 9 ani.

“Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Și îndeosebi pe cei cu vârste extrem de mici. Majoritatea celor aflați în zona roșie de la noi din spital au vârsta mai mică de doi ani. Cu toții au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate. Evident, se numără printre persoanele internate și pacienţi de 30 și 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen. Acest val 6 a venit puțin prea repede. Ne așteptam la o creștere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menține acest ritm, vom asista la o creștere accentuată a numărului de cazuri în zilele și săptămânile următoare, dar să sperăm că vom avea parte doar de forme ușoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului “Victor Babeș” Timișoara.

Dr. Cristian Oancea. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Acesta recomandă purtarea măştii de protecție și dezinfecția mâinilor şi, în caz de infectare, autoizolarea, pentru a reduce creșterea numărului de cazuri de covid. Dr. Cristian Oancea mai spune că trebuie să fim foarte atenți la simptome, să ținem în permanență legătura cu medicul de familie și, dacă este nevoie, să solicităm o evaluare intr-un centru specializat.

Principalele simptome ale covid19 sunt cefalee, dureri în gât, febră înaltă bruscă, fenomene digestive, greutate în respirație, stare de oboseală permanentă, tuse şi febră musculară.

 

Print Friendly, PDF & Email